13. 10. U ZAGREBU

Na sajmu stipendija bolidi, letjelice, 3D printeri...

12.10.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Sajam stipendija ponosno predstavlja slovenske studijske programe unutar kojih su studenti proizveli jedinstvene visokotehnološke uređaje

Zemlja partner ovogodišnjeg 11. po redu Sajma stipendija i visokog obrazovanja je Slovenija, koja će predstaviti svoja visoka učilišta, studijske programe i programe stipendiranja. Osim što će se predstaviti kao poželjna destinacija za inozemne studente, Slovenija će predstaviti i atraktivne studentske proizvode poput bolida, bespilotne letjelice te 3D printera i skenera. Ovim jedinstvenim atrakcijama slovenska visoka učilišta žele istaknuti kvalitetu svojih studijskih programa koji uspješno povezuju visoko obrazovanje, znanost i tehnologiju te time čine diplomirane studente konkurentnim na tržištu rada. Uz to, jedan od najuglednijih slovenskih znanstvenika, dr.sc. Marko Mikuž, održat će predavanje o tome kako mala zemlja može sudjelovati u velikim i značajnim međunarodnim znanstvenim projektima iz područje fizike. Slovenska ministrica za obrazovanje, znanost i sport dr. sc. Maja Makovec Brenčič sudjelovat će u otvaranju Sajma.

Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja održava se 13. listopada 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 15. listopada 2015. na kampusu Sveučilišta u Rijeci (zgrada Sveučilišnih odjela). Detaljnije informacije o Sajmu i program događanja dostupni su na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Slovenija koja će svoje studijske programe i programe stipendiranja dostupne hrvatskim građanima predstaviti kroz izlaganje čak 16 institucija, uključujući sva četiri slovenska sveučilišta: Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Primorskoj te Sveučilište u Novoj Gorici. „Posebna novina ovogodišnjeg Sajma je prezentacija inovativnih visokotehnoloških proizvoda koje su studenti proizveli u okviru različitih studijskih programa. Željeli smo u okviru Sajma istaknuti one studijske programe koji povezuju visoko obrazovanje i znanost s gospodarstvom te omogućuju stjecanje praktičnog iskustva koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada nakon što diplomiraju“ - ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, koji je organizator ovogodišnjeg Sajma.

Fakultet za strojarstvo Sveučilišta u Ljubljani predstavit će svoju bespilotnu letjelicu s kojom su ove godine pobijedili na međunarodnom natjecanju koje je održano u SAD-u (Tuscon, Arizona) u organizaciji Raytheon Missile Systems i Cessna Aircraft Company. Na tom su natjecanju zauzeli prvo mjesto u oštroj borbi s čak 84 drugih natjecateljskih timova. Isti fakultet također će predstaviti i 3D printer te svoj inovativni hibridni stroj koji kombinira tri različite tehnologije. Posjetitelji Sajma također će imati priliku uživo vidjeti i isprobati 3D skener te veoma zanimljiv „Oculus Rift“ koje će predstaviti Fakultet za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani. Riječ je o posebnim naočalama koje nas pomoću najnovije tehnologije uvode u virtualnu stvarnost i pomoću kojih je moguće otputovati u bilo koji dio svijeta. Slovenskim kolegama pridružit će se i studenti s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji će predstaviti svoj nagrađivani natjecateljski bolid.

Iz programa Sajma izdvajamo predavanje jednog od vodećih slovenskih znanstvenika iz područja eksperimentalne fizike, dr.sc. Marka Mikuža s instituta „Jožef Stefan“, koji će predstaviti dugogodišnju suradnju slovenskih znanstvenika s Europskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN) koji se nalazi u Švicarskoj. Na pitanje pak „Zašto studirati u Sloveniji?“ odgovorit će u okviru središnje prezentacije Zemlje partner ugledni gosti iz slovenskog ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje, predstavnici studenata te predstavnici tržišta rada.

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Primorsko Goranska županija te Grad Rijeka (Donatori i pokrovitelji), Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije (Zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci (Glavni Partneri) te RIT Croatia, UniWorld i slovenska sveučilišta Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Primorskoj (Srebrni sponzori).

Na Sajmu će se predstaviti i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Prijenos uživo sa Sajma stipendija i visokog obrazovanja možete pratiti putem ovog linka

***

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već šesnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, povezivanja visokog obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojemu se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnog karaktera od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u 11 godina svojeg postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokom obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.

Pratite rad IRO-a na Facebooku, lajkajte stranicu: https://www.facebook.com/iro.hr.