KAMENOLOM U DUPCU

Na radnike šalju specijalce

Bionic
Reading

Uprava PGM Raguse, u čijem je sastavu GP Dubrovnik, zatražila je i promptno dobila od suda privremenu mjeru deblokade kamenoloma na Dupcu. Radnici, koji nisu dobili plaću za četiri mjeseca, u roku od 24 sata moraju napustiti kamenolom koji je u blokadi šest dana.

U suprotnom, u srijedu prijepodne može se dogoditi prisilna deblokada, a to znači i dolazak specijalne policije, rekao je na konferenciji za novinare Mirko Štorga, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija

Pomoć iz proračuna

Radnicima GP Dubrovnik koji već danima blokiraju rad kamenoloma naDupcu, u vlasništvu tvrtke PGM Ragusa, tražeći da im se isplate četirizaostale plaće u utorak je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušićobećao jednokratnu novčanu pomoć iz gradskog proračuna. Na sastanku spredstavnicima sindikata GP Dubrovnik, Sindikata graditeljstva Hrvatskei županijskog povjereništva Saveza samostalnog sindikata Hrvatskegradonačelnik je kazao kako će Gradskom vijeću uputiti prijedlog da setim radnicima GP Dubrovnik, koji nemaju drugi izvor prihoda, dodijelijednokratna pomoć u iznosu od po 2,5 tisuće kuna.

- U tom slučaju, ljudima koji su sada na Dupcu, pridružili bi se i drugi radnici, s posljedicama koje bi mogle biti nesagledive. Ima mnogo branitelja. Dogodile bi se stvari koje bi izmakle kontroli.

Upozorili smo Upravu i Nadzorni odbor da taj scenarij treba po svaku cijenu izbjeći - izjavio je Štorga nakon razgovora s radnicima PGM Raguse, GP-a, Upravom i vlasnicima tih građevinskih tvrtki.

- Ne možete dobiti nešto za prazna obećanja! Radnici “GP Dubrovnik” neće deblokirati kamenolom Dubac ako im Uprava ne isplati bar dio od četiri plaće te ako ne povuče zahtjev sudu za izricanje privremene mjere deblokade kamenoloma - prisnažio je sindikalist.

- Zatražili smo povlačenje zahtjeva sudu o deblokadi u roku od 24 sata. No, unatoč svemu, kod Uprave i vlasnika nisam uvidio volju za otklanjanje stečaja. Šteta, jer GP nikad nije bio ogromna tvrtka, ali jest skladna i s dobrim referencama. Ovo što se događa rezultat je utjecaja politike i tajkuna i istinski je “Bogu za plakat”.

GP nije bio sirota udavača, nego “pogodna” za lov u mutnom s brojnom imovinom i nekretninama - kazao je Štorga.