CE-ZA-R POD ISTRAGOM EKO-INSPEKTORA

Na prozivke Zmajlović odgovorio zabranom rada!

15.04.2014 u 15:54

  • +4

Drugi dan požara,Cios

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Bionic
Reading

Dok se požar u Centru za reciklažu CE-ZA-R u Jankomiru i dalje pokušava ugasiti, a policija pokušava dokučiti uzrok požara, na teren je stigla i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, potvrdio je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović

Inspekcija zaštite okoliša na terenu je bila već jučer, međutim zbog situacije na požarištu, nije uspjela obaviti nadzor. 'Naša inspekcija zaštite okoliša ishodila je suglasnost MUP-a za obavljanje očevida te je uz policijsku pratnju danas na lokaciji. Po dovršenju očevida pratit ćemo tijek sanacije požarišta, a do okončanja sanacije izrečena je zabrana obavljanja djelatnosti na toj lokaciji', rekao je ministar Zmajlović.

I dok inspekcija zaštite okoliša provjerava stanje na terenu, postavilo se pitanje kako CE-ZA-R (op. a., tvrtka članica C.I.O.S. grupe) uopće može obavljati djelatnost s obzirom na to da, prema uvidu u nedavne informacije proizašle iz Ministarstva zaštite okoliša, ali i prema javnom pozivu koji je odaslao Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, ta tvrtka još nema okolišnu dozvolu.

Zelena akcija: Sustav sigurnosti u C.I.O.S.-u na niskoj je razini

Za komentar požara u Centru za reciklažu u Jankomiru priupitali smo i predsjednika Zelene akcije Bernarda Ivčića, koji je podsjetio kako se C.I.O.S. spominjalo prilikom priča o privatizaciji prikupljanja komunalnog otpada.

'Ovaj slučaj pokazuje da je sustav sigurnosti u C.I.O.S.-u na niskoj razini i da je u slučaju kada bi C.I.O.S. preuzeo cijeli sustav prikupljanja otpada moguće kako bi se ovakvi slučajevi dešavali češće', kazao je Ivčić za tportal.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, od 2007. postrojenja i tvrtke, njih dvjestotinjak, bili su obvezni ishoditi Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, međutim po novom Zakonu o zaštiti okoliša iz srpnja 2013. takav dokument se u nešto izmijenjenu obliku zove Okolišna dozvola.

'U ovom trenutku 139 postrojenja, među kojima je i tvrtka CE-ZA-R, u postupku je izdavanja okolišne dozvole. Postupak izdavanja dozvole iznimno je složen i dugotrajan, u Hrvatskoj je trajao preko godine dana dok je europski prosjek oko šest mjeseci. U posljednjih godinu i pol dana, i mi smo ga sveli na malo više od šest mjeseci. Za postrojenja koja su u postupku ishođenja dozvola, Inspekcija zaštite okoliša ne izriče zabrane rada ako posjeduju druge valjane dozvole i poštuju parametre zaštite okoliša koji iz tih dozvola proizlaze', objašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša.

Tvrtka CE-ZA-R, iako još nema okolišnu dozvolu, ima druge valjane dozvole - dozvolu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za sakupljanje, privremeno skladištenje i oporabu opasnog otpada, odbačenu opremu koja sadrži rashladni medij, metalni otpad koji potječe od demontaže starih postrojenja, strojeva i uređaja, odbačenu električnu i elektroničku opremu, ambalažu koja sadrži opasne tvari, fluorescentne cijevi, transformatore i kondenzatore koji sadrže PCB te dozvolu Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj za skupljanje, skladištenje, uporabu i obradu neopasnog i inertnog otpada.

'Obje dozvole vrijede do 2016. godine. Redovitim nadzorom Inspekcija zaštite okoliša kontrolira usklađenost rada tvrtke s dozvolama i tijekom posljednje kontrole u srpnju 2013. nisu utvrđene povrede u radu', kažu nam u ministarstvu.

No iako tvrtka CE-ZA-R ima sve potrebne dozvole ministarstva, ali i Grada Zagreba, to nije spriječilo predsjednika zagrebačke skupštine Darinka Kosora da ministra Zmajlovića prozove zbog požara u Jankomiru.

'Uvođenje reda u gospodarenje otpadom i dosljedno provođenje zakona i propisa prije svega stvar  je političke volje, jer novac je osiguran i kroz Fond za zaštitu okoliša i iz europskih fondova. Preko deset godina te političke volje nije bilo i stvari su se gurale pod tepih. Dosad je valjda svima jasno da to tako ne ide. Ova Vlada i ovo Ministarstvo pokazuju djelima da imamo volje i snage uvesti red. Da nije tako, ni do danas ne bi preko 140 gradova i općina krenulo u primarnu selekciju, ne bi gotovo 200 odlagališta sklopilo ugovore za sanaciju i ne bismo trenutačno imali 139 postrojenja koja su u postupku izdavanja okolišne dozvole', odgovara pak Zmajlović

Sve se to, dodaje, dogodilo u posljednjih godinu dana. 'Ne bavim se prošlošću i prozivanjem svih koji nisu napravili svoj dio posla posljednjih deset godina, jer malo bi ih ostalo neprozvanih. Bavim se rješavanjem problema. Osigurali smo sredstva i ponudili partnerstvo gradonačelnicima bez fige u džepu. To preporučujemo i svima koji bi danas željeli sakupiti par jeftinih političkih bodova. Hvala Bogu da u Zagrebu nitko nije stradao i da nema posljedica za zdravlje ljudi i okoliš', zaključio je Zmajlović.

RTL Autor: RTL