BURA OKO POŽARA U CIOS-U

'SDP lešinari na nesreći Zagrepčana!'

15.04.2014 u 12:05

  • +7

Uzbudljivo na Gradskoj skupštini u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Zbog požara u skladištu reciklažnog centra CIOS na Jankomiru potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić na početku današnje sjednice od gradskih vlasti planirao je zatražiti izvještaj o trenutnom stanju i poduzetim mjerama za zaštitu građana Zagreba. Budući da je prekršio skupštinski poslovnik, nakon čega više nije mogao govoriti, svoj stav iznio je mimo sjednice

'Iz medija dobivamo informacije da je plin koji se oslobađa pri izgaranju teških metala i PVC-a koji se tamo nalazi, a u pitanju su štetni toksini, dioksini i furani, iznimno štetan, da se djeci preporučuje da danas ne idu u vrtić i da zatvaramo prozore kod kuće', rekao je Bernardić.

Isključivanje sa sjednice Gradske skupštine Bernardić je nazvao neprihvatljivim ponašanjem i silovanjem demokracije.

'Ovo se još nikad nije događalo u Gradskoj skupštini. Nitko nikad nije bio izveden na ovakav način. Na prošloj sjednici ograničena je rasprava zastupnicima u Gradskoj skupštini, a sada se izbacuju iz Gradske skupštine koja u zadnja tri mjeseca nije raspravljala. Sljedeći je možda korak to da jednostavno više ne bude Gradske skupštine', kazao je Bernardić.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor poručio mu je da ne poštuje vlastiti poslovnik, a njegov istup nazvao je lešinarenjem Kluba SDP-a na nesreći građana Zagreba koji žive u zapadnom dijelu grada.

'Dva su krivca za situaciju koja se jučer dogodila. To je gradski SDP koji je na vlasti u Zagrebu bio 13 godina, od 2000. do 2013, i koji nije donio strategiju o gospodarenju otpadom te koji apsolutno ništa nije riješio po pitanju gospodarenja otpadom. Zato se i dogodila ovakva nesreća i SDP-ov ministar Zmajlović direktno je odgovoran za ovo što se jučer dogodilo. SDP je kriv, a Klub SDP-a bi na Gradskoj skupštini lešinario niskim strastima. Dok sam ja predsjednik, to neće raditi', poručio je Kosor.

Očekuje i da neki u resornom ministarstvu daju ostavke, a da se zagrebački SDP primi posla.

'Upravo zbog nerada zadnjih 13 godina platili su političku kaznu i idućih deset godina neće biti na vlasti zbog ovakvog ponašanja u Gradskoj skupštini. Prošlu sjednicu su odugovlačili do pola dva u noći, nisu znali što uopće žele. Sada su počeli s izvanposlovničkom raspravom i šute za govornicom. SDP Grada Zagreba je sramota zagrebačke politike svojim djelovanjem i zadnjih 13 godina i ovih devet mjeseci novog mandata', istaknuo je Kosor.

Nije se dugo trebalo čekati na odgovor iz gradskog SDP-a. Ponovno Davor Bernardić.

'Onaj tko optužuje ili je sam upetljan u nešto ili nešto osobno skriva i onda ne dozvoljava da se o tome progovara, kao sada na Skupštini, ili šuti. Dakle nešto je ovdje sumnjivo', kazao je Bernardić.

Bernardić se, uz dopuštenje predsjednika Skupštine, na kraju ipak vratio na sjednicu.