ČERMAKOVA OBRANA U HAAGU

Na popisu svjedoka Mesić, Šarinić i Ćiro Blažević

22.09.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Dokaznim postupkom nastavljeno je suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom. Nakon što je prošlog tjedna završila Gotovinina obrana, svjedoke su počeli izvoditi Čermakovi odvjetnici. Među svjedocima nalaze se predsjednik Mesić, bivši premijer Hrvoje Šarinić i poznati trener Ćiro Blažević

Ivan Čermak je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zapovjednik Zbornog područja Knin.

Na popisu svjedoka Čermakove obrane, uz ostale se nalaze i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši premijer Hrvoje Šarinić i nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, javlja HRT.

Gotovinini odvjetnici završili su prije nego što se očekivalo, i to zato što, kažu, nemaju više što dokazivati. U Haagu se očito razmišlja o izlaznoj strategiji jer se rokovi koje je zadao UN približavaju kraju. Tužiteljstvo je od traženih 136 svjedoka izvelo 78. Gotovinina obrana najavila je 67 svjedoka, no popis je skratila na 36.

Svjedoci obrane o Gotovini su govorili u superlativima, kao o profesionalnom časniku čiji je cilj bio poraziti neprijatelja, a ne protjerati civile. Povjeruje li im Sudsko vijeće, optužnica je na klimavim nogama. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić izjavio je da su odustali od polovice svjedoka jer vjeruju da su dokazali sve što su htjeli. Ponovio je da vjeruje u oslobađajuću presudu.