PORAŽAVAJUĆE

Na petoj godišnjici mature cijeli razred bez posla!

15.03.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Ukupan broj stanovnika u tri općine Đakovštine - Gorjanima, Viškovcima i Trnavi približno je 5.700. U tom statističkom podatku nema ničeg simptomatičnog, no dobiva na 'plastičnosti' ako se zna da je istovjetan broju nezaposlenih s područja Đakovštine krajem veljače!

Tom đakovštinskom rijekom nezaposlenih, 'u prijevodu', moglo bi se naseliti čak 11 mjesta, koliko ih obuhvaćaju te tri općine! To je za 116 novoprijavljenih više nego krajem siječnja pa su u pravu svi koji slikovito kažu da, uz cijene, i nezaposlenost 'ide u nebo'.

Najnoviji broj nezaposlenih u Đakovu - 3.138, jednak je broju stanovnika dvaju većih prigradskih naselja - Selaca i Širokog Polja, piše Glas Slavonije

Nezaposlenost je krajem veljače narasla u svim ispostavama osječke područne službe HZZ-a. 'Brojčanik' galopirajuće nezaposlenosti jučer prijepodne zaustavio se na čak 343.127 ljudi bez posla, a 'mjerač' trenutačno slobodnih radnih mjesta na čak 40 puta manjoj brojci - samo 8.607! Kakva je njezina raspoređenost na terenu, možda ponajbolje demantiraju šokantni podaci iz Udruge 'Đakovština - radnici i dioničari'. Njezina tajnica, Sanja Katić, kaže da su se od 300 ljudi, koji su nakon propasti Đakovštine d. d. ostali bez posla, zaposlile samo četiri žene, od kojih tri na određeno.

'Dvije su se na određeno zaposlile pri ovdašnjem tekstilcu, jedna u autoprijevozničkom poduzeću, a jedna na određeno kod zdravstvenog alternativca. Dosad je udruzi pristupilo 370 (bivših) radnika i drugih dioničara. Naša evidencija, koju slažemo za skorašnju sudsku bitku za naš novac uložen u dionice propale tvrtke, kaže da je bez posla u njoj ostalo više od 300 ljudi, od kojih je pravo na neki oblik mirovine ostvarilo njih 50-60', kaže Katić.

Poražavajuće je i to što je ona sa 42 godine najmlađa u rijeci nezaposlenih iz krahirane Đakovštine pa to dovoljno govori o dobi bivših radnika, čije godine većina poslodavaca doživljava previsokima za novi posao i sve probirljivije tržište rada.

No što vrijedi i mlađa dob, mnogima idealna za posao, razočarano se pita generacija nedavno svršenih ekonomskih tehničara iz Đakova, koji su proslavili petogodišnjicu mature. Sjevši ponovno u srednjoškolske klupe, među njih čak 28 - nitko nije bio zaposlen, rezignirano su konstatirali 23-godišnjaci 'na prozivci' kod bivše razrednice.