DESPOT IZ BRATUNCA

Na paradi u Banjoj Luci premijerno prikazano oklopno vozilo koje se proizvodi nedaleko od Srebrenice

14.01.2019 u 21:54

Bionic
Reading

Tijekom nedavno održane proslave neustavog 27. rođendana Republike Srpske, kojoj je nazočio i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan del Vechio, mnogima je za oko zapela promocija terenskog oklopnog vozila Despot koje se proizvodi unutar granica srpskog entiteta u Bratuncu nedaleko od Srebrenice

Na prošlotjednoj paradi održanoj povodom Dana Republike Srpske predstavljen je prototip višenamjenskog multifunkcionalnog terenskog vozila Despot, za koje proizvođač, Tehnički remont Bratunac, ističe kako je riječ o konceptu koji predstavlja nešto sasvim novo.

Mediji iz Republike Srpske navode kako se vozilo može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao zapovjedno vozilo, zatim za prijevoz i podršku postrojbi za specijalne operacije, protugerilsku, protuterorističku i protuoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija te kao sanitetsko vozilo.

Koncept vozila temelji se na višenamjenskoj šasiji izrađenoj od suvremenih sklopova pogona i prijenosa snage te nezavisnom sustavu oslanjanja koji omogućuje visok stupanj pokretljivosti u svim vremenskim uvjetima, ističe proizvođač, dodajući kako Despot sa svojim pogonom 4X4 pripada kategoriji suvremenih oklopnih vozila namijenjenih obavljanju širokog spektra misija iz djelokruga policije i oružanih snaga.

Dužina ovog multifunkcionalnog vozila iznosi šest, a širina mu je 2,56 metara, dok je maksimalna masa 14 tona. Vozilo je predviđeno za posadu od tri do šest članova, a prostor je klimatiziran dvozonskom automatskom klimom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RTRS Vijesti

Maksimalna brzina iznosi 120 km/h, uz svladavanje nagiba od 50 posto, bočnog nagiba od 30 posto, prilazni kut od 40 stupnjeva i odlazni kut od 43 stupnja. Od ostalih karakteristika Despot se može pohvaliti Mercedesovim motorom zapremine 7,2 litara, snage 322 KS te temperaturnim opsegom korištenja vozila u rasponu od minus 40 do plus 50 Celzijevih stupnjeva. Uz to, Despot ima zavidnu balističku zaštitu.

'Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su sudjelovali u izradi vozila kao krune četverogodišnjeg rada tvornice', kazao je direktor i većinski vlasnik kompanije TRZ Bratunac Slavenko Ristić.

U Tehničkom remontu Bratunac ističu kako pažljivo odabrane, izrađene, proizvedene i povezane komponente Despotu daju potpuno poseban i inovativan izgled.