OSIJEK KAO GRAD VJEŽBE I ZABAVE

Na njene konvencije dolaze svjetske face koje će vas protresti do daske

09.04.2016 u 21:22

  • +14

Irena Slovaček - za kako natjerati tijelo na vježbu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Irena Slovaček

Bionic
Reading

Da za vježbu nije potrebna dvorana nego za to može poslužiti bilo koji prostor poput parkirališta automobila ili trgovački centar, već petu godinu Osječanima pokušava približiti 35-godišnja Irena Slovaček. Ova profesorica engleskog i njemačkog jezika koja radi kao nastavnica u osnovnoj školi, ali je i sudski tumač, u svijet aerobika zakoračila je prije 20 godina i u njemu ostala. Učmalu atmosferu odlučila je protresti i razbuditi konvencijom Be Different, Be Strong (BDBS) u vrijeme kada ničega sličnog nije bilo u Hrvatskoj. Sada su postali prepoznatljiv brend, iako više nisu jedini

'Kada sam počela posjećivati konvencije prije 20 godina, to su bile obične, prazne dvorane gdje ima samo pozornica na kojoj se skače sat za satom. Tamo smo dolazili pokupiti ideje koje smo sa sobom nosili kući, u svoje dvorane, među svoje vježbače', prisjeća se svojih početaka za tportal ova Osječanka koja je na sebe, ne tako davno, odlučila preuzeti još jednu obvezu, nastaviti obiteljsku tradiciju poslovanja u tvrtki Dimnjak.

Kada je nakon 15 godina, reći će za sebe kroz smijeh, ostarila, odlučila je promijeniti tok stvari i ljude, prezentere i vježbače dovesti na krajnji istok Hrvatske, u Osijek. Karijera licencirane instruktorice joga i pilatesa te trenerice programa Bodyskills i Metabolic Effect doveli su je do međunarodnih pozornica u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu te susjedstvu - Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori - gdje često nastupa kao prezenterica, zbog čega je došla u kontakt s prepoznatljivim imenima toga svijeta.

'U početku je bio problem što uopće nitko nije znao gdje je Osijek jer je mali grad. Pitala sam se što ću im ponuditi. I onda sam se sjetila kako to ne mora biti obična dvorana i mjesto za skakanje nego nešto potpuno drugačije za što je potrebno urediti i posebnu scenografiju', nastavlja ona.

Tako se rodio prvi BDBS koji svake godine sa sobom donosi i novu priču. Prve je godine naglasak bio na individualnosti vježbača koji su poticani da donesu svoj različiti stil odijevanja i pokreta, a druge godine su se sudionici imali prilike upoznati s Osijekom i njegovim znamenitostima poput visećeg mosta, Tvrđe, Parka kulture, biciklističkih staza među kojima su vježbali.

'Jedne godine Osijek smo predstavili kao os, odnosno sjecište svih puteva pa su se među vježbačima našli kovčezi, prtljaga, kolodvor, kondukteri, vlakovođe i slično. Ove godine dogovor je da scenografija bude iznenađenje, a ekipa koja je izrađuje uživa moje potpuno povjerenje, zna smjernice jer želim da opet bude nešto vezano uz sam grad, ali će i za mene biti potpuno iznenađenje. Jednostavno smo na jednom mjestu odlučili spojiti umjetnost i sport', govori ova svestrana Osječanka.

Nije joj cilj, napominje, u Osijek privući samo međunarodne prezentere, nego i vježbače, stoga će se na pozornici izmjenjivati potpuno različiti stilovi - svega. Pred zagrijane rekreativce stat će poljski koreograf Kris John Mrozek koji trenutačno živi u Londonu, a radio je s Britney Spears kada je bila u vrhu popularnosti, Madonnom, Celine Dion i Rihannom. Među njima je i 50-godišnji Španjolac Carlos Lavado, poznati profesionalni plesač i koreograf na čiji će sat svi polaznici doći sa šeširima. Na popisu je i Ekaterina Vasilenko, jedna od najpoznatijih međunarodnih prezenterica u svijetu fitnesa, pilatesa i plesa te brojni drugi na čijem će se satu rekreativci dobro oznojiti.

'Prostora ima i za predstavljanje domaćih instruktora iz Osijeka kako bi promovirali sebe, svoj klub i regiju', najavljuje Irena Slovaček koja je od prošle godine bila i suorganizatorica sličnog projekta, ali humanitarnog karaktera koji se potpuno slučajno zakotrljao u Šibeniku. S BDBS-om nema nikakve veze.

'Sav novac koji se prikupio na toj konvenciji prošle godine darovan je u humanitarne svrhe, odnosno za djecu koja si nisu mogla priuštiti obrok u školi, a i ove godine se ne naplaćuje ulaz nego prikupljaju dobrotvorni prilozi', poručuje Slovaček.

Osječki događaj najavljen je za kraj svibnja, a u Šibeniku će se vježbati krajem travnja.