KAJIN OŠTRO O JAKOVČIĆU

'Na navlakušu o 'trećem putu' nitko neće nasjesti'

09.08.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Damir Kajin je danas komentirao nagađanja medija o 'trećem putu', odnosno o formiranju nove koalicije u kojoj bi uz IDS, HNS, HSLS bili i HSU te Nikica Gabrić i Milan Bandić, kazavši kako od toga neće biti ništa

'Od toga neće biti ništa, 2013. godina nije 1995. kada su IDS i HNS stvorili koaliciju Novi sabor '95. To su samo bačeni mamci i ovo samo govori koliko Jakovčić vjeruje u ovu vladu. Nije nikada pa ni sada', kazao je napomenuvši kako predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić tu ideju 'gura' od 2010. godine, kad je na čelu slične političke skupine htio Stjepana Mesića.

'Ovime Jakovčić ne brani Istru, nego samo sebe i možda još neke pojedince na rubu zakona', kazao je Kajin, ocijenivši da se radi o 'navlakuši na koju neće nitko nasjesti': 'HNS neće nasjesti na ovu 'navlakušu', a ponajmanje HSU. Hoće li Bandić i Gabrić, to ne znam. Uvlačiti u sve to i predsjednika države je u najmanju ruku neumjesno', kazao je, zaključivši: 'To su probni baloni. Tekst u Globusu je naručen i naprosto se prepoznaje rukopis naručitelja.'

Saborski zastupnik i županijski vijećnik Damir Kajin podržao je prijedlog novog regionalnog ustroja, a kojim bi se, prema studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, umjesto 20 županija osnovalo sedam regija.

'Hrvatska u sedam regija, umjesto dvadeset županija, u kojoj bi i Istra bila posebna regija, jedina je opcija koju Istrijani mogu prihvatiti, ni manje ni više', kazao je Kajin, dodajući kako smatra da treba reformirati lokalnu samoupravu jer u ovom trenutku sveopće krize hipertrofira.

'Sadašnji je sustav sa 426 općina, 126 gradova i 20 županija hipertorfirao, generira enormne troškove, mnoge lokalne jedinice su postale same sebi svrha i 'model' za bogaćenje čelnika i pretvaranje javnog dobra u privatno', veli, no dodaje i da se Istri mora priznati da je upravo kroz županiju povratila dio regionalnog identiteta te da je ustroj decentralizacije u supercentraliziranoj Hrvatskoj mnogim gradovima i općinama, koje su postale time politički subjekti, pomoglo u razvoju i dovelo do komunalnog oporavka.

'Svagdje gdje postoji mogućnost samoopstoja, borit ću se da te male općine opstanu, no treba priznati i da je 50 posto od tih petstotinjak općina i gradova bilo u nekom statusu subvencionirane pomoći', kaže Kajin, napomenuvši i kako je europski trend smanjenja jedinica lokalne samouprave, no da kriterij samoopstojnosti mora biti financijska samodostatnost.

'Bilo bi šteta da talijanska država ukine konzulate u Splitu i Kopru', kaže ovaj istarski saborski zastupnik, dodajući kako bi i u slučaju da Italija prestane financirati talijanske zajednice to također prouzročilo veliku štetu, budući da su u mnogim sredinama talijanske zajednice mnogo više od izraza svojih predstavnika, odnosno, kaže Kajin, one su izraz svih pripadnika talijanske manjine i imaju veliku ulogu u očuvanju kulturnog identiteta.