SUZE SVETOG LOVRE

Na Mosoru spremni za nebeski show

11.08.2017 u 16:12

Bionic
Reading

Suze svetog Lovre ili kiša meteora Perzeida, jedan od najljepših prirodnih fenomena u kojemu zaljubljenici u astronomiju uživaju svakog kolovoza, ove godine svoj vrhunac će imati u noći sa subote na nedjelju. Premda bi spektakl mogla donekle pokvariti Mjesečeva svjetlost, a moguće i vremenske neprilike ili oblaci, predviđa se da će u dobrom mraku i na vrhuncu aktivnosti na noćnom nebu biti vidljivo tridesetak meteora po satu

Najbolje mjesto za promatranje Suza svetog Lovre, dakako, jest što dalje od svjetlosnog onečišćenja u gradovima, a vrijeme sutrašnja noć. Tradicionalno, na to se spremaju u zvjezdarnici Zvjezdanog sela na Mosoru iznad Splita, u čudesnom ambijentu kojega ni nedavni požari nisu uspjeli pokvariti.

'Imat ćemo predavanje Ante Radonjića iz zagrebačkog Tehničkog muzeja, potom vrijeme za glazbu i ples, a nakon toga će astronom i naš animator Zoran Knez pomagati u promatranju', najavila je za tportal tajnica Zajednice tehničke kulture Splita Maja Novaković. 

Zvjezdano selo na Mosoru jedno je od kultnih splitskih mjesta, na kojemu se posljednjih godina odvija pregršt aktivnosti - pa tako i različite škole u prirodi ili vrlo popularne proljetne, ljetne i zimske škole astronomije za osnovce ili srednjoškolce i odrasle. Dvadesetak kilometara od grada, na 700 metara nadmorske visine, nalazi se kompleks zvjezdarnice promjera 12 metara s kupolom promjera šest metara, potom trometrarskom kupolom s osmatračkom terasom od dvjestotinjak kvadrata, zatim predavaonicom za stotinjak polaznika, a osiguran je čak i smještaj za dvadesetak osoba u četiri spavaće sobe.

Kroz ovu instituciju dosad je prošlo više od devet tisuća učenika, dok sama udruga ima dvjestotinjak članova, od kojih su polovica maloljetnici.

Znanstvena disciplina za uživanje 

Meteorski roj Perzeida ili Suze svetog Lovre, u narodu nazvane po katoličkom svecu, nastaju prolaskom kometa Swift-Tuttle pokraj Sunca, a na nebu se mogu vidjeti djelići kometa koji presjecaju putanju Zemlje. Kako naš planet ulazi u oblak prašine, čestice se zapale i u atmosferi ostavljaju sjajni trag, najčešće potpuno izgorjevši na visini od 40 do 60 kilometara. udaraju brzinom od 62 kilometra u sekundi, no vrlo rijetko dospiju do samog tla.

'Promatranje meteora je znanstvena disciplina, ali prije svega ipak pojava u kojoj se uživa. Zviježđe Perzej je najviše na nebu negdje oko ponoći, pa je prognoza da će se u tom periodu pljusak najbolje vidjeti. Za promatranje nisu potrebni nikakvi instrumenti ili teleskopi, samo prosto oko i nešto mračnije okruženje', objašnjava za tportal astronom Zoran Knez.