UZBUNA U IDS-U

'Na mala vrata želi se ukinuti Istru kao samostalnu regiju'

10.10.2013 u 16:25

Bionic
Reading

'Pitanje samostalnosti Istre kao regije pitanje je koje nadilazi bilo koju stranačku ideologiju', poručio je potpredsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, a na kojoj se zajedno s članom Predsjedništva IDS-a i istarskim županom Valterom Flegom osvrnuo na nacrt Zakona o regionalnom razvoju

Miletić i Flego istaknuli su da se IDS oštro protivi predloženom nacrtu Zakona o regionalnom razvoju, a kojim se na mala vrata uvodi ukidanje Istre kao samostalne regije te najavili da će zatražiti održavanje izvanredne tematske sjednice županijske Skupštine, kao i da su po tom pitanju zatražili razgovor s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

'Na jučer održanoj sjednici Predsjedništva IDS-a donijeli smo određene zaključke te smo već uputili zahtjev za razgovor s Predsjednikom Republike prof. dr. Ivom Josipovićem te s predsjednikom SDP-a i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem. Želimo iznijeti svoj politički stav na tu temu i postići one ciljeve koje smo zajednički zacrtali u Planu 21', istaknuo je Miletić, napomenuvši kako IDS cijelo vrijeme poziva na dijalog jer bez razgovora nije moguće riješiti probleme.

'Istra ima snažno izražen regionalni identitet i na tome gradi svoju prepoznatljivost, konkurentnost i svoje proizvode. Želimo obraniti naš identitet i sve naše proizvode, želimo obraniti taj put koji se gradio svih tih godina', rekao je Flego istaknuvši kako je uvjeren 'da će svi vijećnici podržati nastojanja da se ime Istre ugradi u Zakon o regionalnom razvoju, odnosno da Istra bude jedna od samostalnih regija'.

'Svi znamo da je Istra jedna od najrazvijenijih i najkonkurentnijih regija u Hrvatskoj te da je udio u državnom proračunu koji se puni s područja Istre itekako velik', naglasio je potpredsjednik IDS-a Boris Miletić, dodajući da građani Istre, stoga, imaju pravo na usluge državne uprave u Istri.

Miletić je, također, naveo primjer Poljske kao zemlje članice EU-a koja se pokazala najuspješnijom u povlačenju sredstava iz Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda. 'Poljska je to upravo uspjela jer je decentralizirala svoju zemlju i dopustila da se na lokalnoj razini pripremaju projekti', zaključio je Boris Miletić.