pojačan promet

[FOTO] Strašne gužve i u trajektnim lukama: U Splitu svi trajekti puni, u Makarskoj uvode dodatne linije

23.07.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Velike gužve su u trajektnim lukama diljem obale. U Splitu su svi trajekti popunjeni, a danas očekuju 75 tisuća putnika. Pretposljednji srpanjski vikend, pak, na Makarskom primorju protječe sa znatno povećanim prometom na cestama i gužvama u trajektnim pristaništima, a prema podacima turističkih ureda tamo se odmara oko 55.000 domaćih i stranih gostiju

'Gužve su u luci od ranih jutarnjih sati. Očekujemo danas preko 75 tisuća putnika i oko 15 tisuća vozila. Najveći je pritisak na liniju za Supetar, no popunjeni su kapaciteti svih linija, i za Vis, Vela luku, Stari Grad. Danas smo imali samo jednu izvanrednu liniju za Supetar u 9.45 sati. Gužve su odmah na ulazu u luku, a pred nama je još jedan udarni ljetni vikend', rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije za Slobodnu Dalmaciju.

Na državnoj cesti D8 vozi se usporeno u dugim kolonama, s manjim zastojima, dok se velike gužve stvaraju na prilazima turističkim mjestima a posebno Makarskoj. Na cesti 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija te nadalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet je povećan, odvija bez zastoja i ograničenja s kraćim čekanjima na naplatnim kučicama, dok na cesti Makarska – Vrgorac nema većeg povećanja prometa.

Trajekt na liniji Makarska – Sumartin na kojoj plovi trajekt Ston, u svih pet današnjih i jednom izvanrednom plovidbom je popunjen, doznaje se u makarskoj poslovnici riječke Jadrolinije.

  • +9
Gužva u splitskoj trajektnoj luci Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

S Brača prema Makarskoj trajekt je uglavnom popunjen.

Na liniji Drvenik – Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je do sat vremena, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu su vrlo kratka.

  • +18
Zbog gužva u makarskom trajektnom pristaništu uvedene dodatne linije Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Na Makarskom autobusnom kolodvoru autobusi stižu sa zakašnjenjem kao i iz Splita gdje je kašnjenje autobusa u dolasku skoro sat vremena.

Inače, na Makarskoj rivijeri, prema podacima turističkih ureda, odmor provodi oko 55.000 domaćih i stranih gostiju. Najviše ih je u Makarskoj oko 16.000, u Baškoj Vodi više od 10.700, u Općini Gradac ih je oko 7.600 dok ostali turisti odmor provode u manjim mjestima na Primorju.

Hoteli, prema informacijama iz turističkih ureda i hotelskih kuća, ugošćuju više od 14.000 gostiju, posluju popunjeni, a za nastavak ljetnog odmora preporuča se prethodna rezervacija smještaja. Kuće za odmor su uglavnom popunjene pa se također preporuča prethodna rezervacija smještaja, a vrlo malo slobodnih mjesta preostalo je jedino u sobama i apartmanima kod privatnih kućevlasnika.