megaprojekt

[FOTO] Prvi natječaj u 23 godine: Pogledajte kako će izgledati makarska riva izgrađena po projektu sina Ede Murtića i suradnika

20.07.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Gradska riva u Makarskoj, najvažniji javni prostor u ovom gradu i svojevrsni dnevni boravak njegovih građana, uredit će se po projektu 'Emur studija' i projektanata Marka Murtića, Nade Milišić, Maka Murtića i Viktora Vdovića. Rezultat je to javnog natječaja izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja i urbane opreme - odnosno prvog ovakvog natječaja provedenog u Makarskoj još od 1999.

S time da ni rad koji je pobijedio na natječaju prije 23 godine nikada nije realiziran. Nedavno izabrani gradonačelnik Zoran Paunović promijenio je urbanističku politiku i okrenuo se raspisivanju natječaja, koje provodi Društvo arhitekata Splita (DAS). Nakon ovoga za Rivu uskoro se očekuje i dovršetak natječaja za uređenje drugog najvažnijeg gradskog prostora - područja Peškere, uz gradsku plažu, koji je danas mahom okupiran desecima ugostiteljskih objekata, kioska i štandova, te ga u ovom gradu kolokvijalno nazivaju 'makarski Žnjan'.

'Pohvaljujemo transparentan pristup uređenju javnih prostora u Makarskoj, otvoreni javni natječaji uvijek su najbolji model za dobivanje najkvalitetnijeg rješenja', kaže za tportal predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde.

Na prvi makarski javni natječaj u posljednjih četvrt stoljeća odazvalo se tek pet arhitektonskih timova, no njihovi radovi ocijenjeni su vrlo dobrima. Prvonagrađeni će se neznatno doraditi sukladno uputama žirija.

Lajtmotiv nove makarske rive jest zelenilo: predviđeno je zadržavanje doslovno svakog postojećeg stabla ili biljke te dodavanje novih 'mini-vrtova' s mediteranskim biljem, odnosno postala bi 'jedinstveni mediteranski urbani vrt'. S nje bi se u ljetnim mjesecima gotovo u potpunosti izmjestio promet i bio bi ostavljen tek koridor za interventne službe, dok bi u zimskim mjesecima on mogao biti omogućen.

  • +6
Nagrađeni rad za uređenje makarske rive Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Emur studio

Ukinulo bi se i parkiralište jer je na obližnjoj Peškeri ionako planirana javna garaža - no ova dva zahvata dio su anketnog dijela natječaja, odnosno njih još treba konkretno razraditi.

'Naša ideja jest da riva oživi i da umjesto rascjepkanog i slojevitog prostora - trajektnog pristaništa, šetnice, ulice, parkirališta, ugostiteljske zone i ostalog - dobije svoju 'dubinu' i postane cjelovita zona koju se može istraživati i u kojoj će uživati i domaći ljudi i turisti. Na brojnim mikrolokacijama nastojimo stvoriti sektore prilagođene upravo građanima Makarske, koji ne bi bili podređeni komercijalnim sadržajima nego bi omogućili njihovo druženje u javnom prostoru - dakle za sjedenje na javnim površinama, u prostor za igru na karte, ili recimo za spontano pjevanje', kazao je za tportal arhitekt Marko Murtić, inače i sin pokojnog velikog slikara Ede Murtića.

Njegov sin Mak također je uključen u ovaj projekt u segmentu hortikulture.

'Oprema rive riješena je minimalistički, ali fleksibilno - svi elementi mogu se dozirati i jednostavno dodavati', objašnjava Murtić. U njihovom projektu veliku ulogu imaju nadstrešnice i rasvjetni stupovi koji su razasuti po prostoru i oblikovno se nameću. Predviđene su dvije vrste tendi, ljetne i zimske, razvijene po principu jedara na velikim jedrilicama i izrađene od laganih hi-tech materijala, različitih visina.

Betonski elementi od bijelog betona raznih modula su nosivi elementi na koju se dodaje oprema poput drvene površine klupa, koševa za smeće, malih konzumnih ploha, punjača za USB uređaje i slično. Velika pažnja dana je novoj LED rasvjeti, a ništa od toga ne bi trebalo narušiti prepoznatljivu vizuru grada.

'Makarska riva je slojevit prostor i to želimo ispoštovati - između ostalog reciklažom postojećih kamenih ploča i njihovim uklapanjem u novi parter', dodaje Murtić.

Uređenje vrijednog javnog prostora po grubim procjenama stajat će oko 500 eura po četvornom metru. Kako se radi o velikoj i značajnoj površini i kako je dio vezan uzu promet još uvijek na anketnoj razini, autori prvonagrađenog rješenja predvidjeli su faznost u realizaciji.

'Pojednostavljeno rečeno, kompletan projekt može se realizirati po principu 'osvajanja' prostora, komad po komad', slikovit je Murtić.

Osim izmještanja prometa s rive i uklanjanja parkirališta, u anketnom dijelu natječaja predlaže se i preuređenje benzinske crpke, novi prostor za čekanje trajekata - a eventualno i novu mul - zatim lokacije za smještaj javnih i privatnih bicikala, prostor za prodaju izletničkih tura te gradski svjetionik na velikom gatu, koji bi imao i svrhu 'javnog vidikovca dobrodošlice' s pogledom na cijelu luku.

'Pohvaljuje se napor autora u diferencijaciji opremanja trgova i drugih nekomercijalnih prostora. Posebno je interesantan element poput strukture vidikovca na mulu koji omogućuje sasvim novu i neočekivanu vizuru na grad. Mimikriranje prometnice riješeno je u istovjetnom tipu opločenja kao i trajno pješačka zona, ali s različitim smjerom postavljanja. Time se dobila jasna naznaka koridora prometnice za dostave te vansezonsko i interventno korištenje, kao i dovoljna ujednačenost partera tijekom sezone kada se čitav prostor koristi kao pješačka zona', stoji između ostalog u obrazloženju žirija upravo dovršenog javnog natječaja. U ovom tijelu je kao peti član - uz tri arhitekta i jednog dizajnera - sjedio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

'Zadovoljni smo cijelim procesom i svim radovima pristiglim na natječaj. U Makarskoj nastojimo okrenuti priču i odmaknuti se od betonizacije i apartmanizacije prema zelenom i održivom gradu, napokon promišljamo naš prostor', kaže Paunović za tportal.

U iduće dvije godine, dakle do kraja mandata, namjerava dovršiti kompletnu dokumentaciju, uskladiti se sa svim javnim tvrtkama, ishoditi sve dozvole, osigurati financiranje i tako pripremiti realizaciju projekta koji se ugrubo procjenjuje na 50 milijuna kuna. 'Ovo je povijesni projekt, uređenje rive nakon više od tri desetljeća', dodaje makarski gradonačelnik, potvrđujući namjeru uklanjanja prometa iz ovog dijela grada.

U svom mandatu koji traje još tri godine on namjerava do kraja dovesti drugi projekt, urediti spomenutu Peškeru - veliki pojas između gradske plaže i strogog centra grada - kao javni prostor. To je, kaže, obećao u predizbornoj kampanji.

Kako smo spomenuli, javni urbanistički natječaj za ovu zonu upravo se privodi kraju, također u provedbi splitskog DAS-a, a grube procjene govore da će uređenje Peškere stajati čak oko 100 milijuna kuna. U Makarskoj računaju i na sredstva izu europskih fondova.