SPORNI STISAK RUKE

Na Kosovu uglavnom protiv rukovanja Thacija i Tadića

08.07.2012 u 12:59

Bionic
Reading

Rukovanje bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hashima Thacija na Croatia summitu 2012. nije ostavilo ravnodušnim političare na Kosovu i u Srbiji

Istovremeno je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je spremna za razgovore s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. 'Mi jedino kao legalni i legitimni lideri svojih država, izražavajući volju naših građana, možemo razgovarati i kroz taj razgovor naći čvrsta i postojana rešenja, koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire', kazala je Jahjaga u intervjuu za novosadski Dnevnik, prenosi Beta.

Dodala je da Kosovo želi da nove vođe Srbije prihvate realnost i što prije priznaju Republiku Kosovo i da kao dvije susjedne države uspostave diplomatske odnose i surađuju na putu euroatlantskih integracija. Dvije od tri opozicijske parlamentarne stranke na Kosovu su reagirajući na kratak subotnji susret Thacija i predsjednika Demokratske stranke Tadića priopćile da ne odobravaju taj potez Thacija, prenosi portal Slobodnaeuropa.org.

Dok mediji susret ocjenjuju povijesnim, Tadić je u izjavi za Tanjug rekao da rukovanje s Thacijem to nije, 'ali je dobro da se predstavnici različitih naroda susreću, pa i predstavnici albanskog i srpskog': 'Dobro je jer imamo problem među sobom koji moramo riješiti.' Zastupnik i član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova, Arben Gashi, izjavio je da je 'obaveza premijera da na osnovu ustavnih ovlasti predstavlja Republiku Kosovo u inozemstvu, ali samo i jedino kao premijer Kosova'.

'Ako ima susrete s dužnosnicima koji ga ne priznaju kao premijera države Kosovo, to predstavlja gaženje Ustava', kazao je Gashi za RTK. Potpredsjednik Skupštine Kosova iz redova pokreta Samoodređenje Glauk Konjufca ocijenio je da je susret Thaci - Tadić štetan za Kosovo.

"Susret Thacija s Tadićem u Dubrovniku je još jedan znak da je ova Vlada spremna susretati se sa srpskim političarima koji su glavni krivci što Kosovo ostaje podijeljeno, koji plaćaju i kontroliraju kriminalne strukture na sjeveru zemlje i koji su dugo bili predstavnici hegemonističke politike Srbije prema Kosovu', ocijenio je Konjufca.

Generalni tajnik Alijanse za budućnost Kosova i zastupnik Skupštine Kosova Burim Ramadani smatra da susret Thaci - Tadić treba promatrati kao 'stisak ruke koji nema političke efekte'.