JOŠ TJEDAN DANA VEDRINE

Na kopnu i nadalje zima, a na Jadranu proljeće

15.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

I sljedećih dana nastavit će se stabilno i suho vrijeme, na Jadranu s puno sunca i ugodne topline, a u unutrašnjosti hladno s dosta magle, najavljuju prognostičari

U srijedu će u unutrašnjosti biti pretežno sunčano. Ujutro se očekuju mraz i mjestimična magla. Puhat će većinom slab vjetar. Jutarnje temperature kretat će se od -7 do -2°C, a najviše dnevne između 4 i 8°C.

Na Jadranu će se i u srijedu nastaviti stabilno i vedro vrijeme. Ujutro je mjestimično moguća sumaglica. U noći će puhati slaba do umjerena bura, a danju većinom slab sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se uglavnom kretati od -2 do 2°C, a uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne bit će između 14 i 19°C.

I četvrtak će na kopnu biti pretežno sunčan i prohladan uz većinom slab vjetar. Ujutro će biti magle i mraza s temperaturama između -7 i -2°C, dok će najviše dnevne i dalje biti u rasponu od 3 do 8°C, ovisno o zadržavanju magle.

U četvrtak će na Jadranu biti pretežno vedro. Ujutro je u kotlinama Zagore moguća magla. Noću će puhati slaba bura, a danju slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -4 do 1°C, a uz obalu i na otocima od 3 do 10°C. Najviše dnevne bit će od 13 do 18°C.

Jeste li primijetili da ove jeseni nema jesenskih kiša? Odgovor se krije u vladavini polja visokog tlaka zraka, odnosno anticikloni koja djeluje kao štit protiv kišnih oblaka. Takav tip vremena zapravo je tipičan za siječanj, a ne za studeni.

Utjecaj anticiklone koja se ovih dana prostire velikim dijelom Europe nastavit će se do kraja ovog tjedna, pa i početkom sljedećeg. Pri tome će tijekom vikenda povremeno i na kopnu i na moru biti nešto više oblaka, ali bez oborina. Vjetar će većinom biti slab, a na Jadranu će mjestimice puhati umjerena do pojačana bura. Temperature zraka u kopnenom području neće se bitno mijenjati, što znači da nas i dalje očekuju jutarnji mrazovi s temperaturama između -7 i -2°C, dok će najviše dnevne vrijednosti biti uglavnom između 4 i 9°C, ovisno o količini sunca.

Na Jadranu će jutarnje temperature biti između 5 i 10°C, a najviše dnevne od 12 do 17°C, ponegdje i koji stupanj više. Ništa bitno neće se mijenjati ni početkom sljedećeg tjedna, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Biometeorološke prilike bit će i dalje povoljne. Ovih dana malo tko se žalio na bolove u kostima ili na glavobolje i nesanicu, a tako će se i nastaviti. Naravno, stanovništvo u unutrašnjosti Hrvatske svoje odijevanje treba prilagoditi vrlo niskim jutarnjim temperaturama.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Elizabeta na bijelom konju dođe', što znači da se u drugoj polovici studenog očekuje prvi snijeg.

14. studenog 1854. godine u Crnom moru je zabilježena oluja koja je potaknula razvoj prognostičkih službi u Europi.

15. studenog 1851. godine zabilježena je velika poplava Drave.

16. studenog 1963. godine u Hrvatskoj je vladalo neobično toplo vrijeme. U Zagrebu je izmjereno 25,0°C, a u Karlovcu čak 26,4°C.

Za detaljnije informacije o prognozi kliknite na ovaj link.