ZNANSTVENA DESTINACIJA

Na konferenciju u RH stižu čak tri nobelovca

20.08.2014 u 12:05

Bionic
Reading

U zadnjem tjednu kolovoza na Brijunima se tradicionalno održava vodeća međunarodna konferencija koja u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova dovodi znanstvenu elitu. Ove godine poziv su prihvatila čak tri nobelovca

Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Centrom za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja (CFI-Croatia) od 25. do 30. kolovoza u NP Brijuni organizira Brijunsku konferenciju na temu: 'Samoorganizirajuća materija i nastanak' (Self organizing matter and emergence).

Ova će konferencija na Brijunima okupiti vodeće svjetske znanstvenike koji će raspravljati o procesu razvoja svemira, od Velikog praska do pojave života, te procesu samoorganizacije materije u ekstremnim uvjetima. Predavanja će održati čak tri dobitnika Nobelove nagrade, prof. dr. sc. Ada Yonath, Institut Weizmann, Izrael; prof. dr. sc. Harry Kroto, Sveučilište Florida, SAD te prof. dr. sc. Jean-Marie Lehn, Sveučilište u Strasbourgu.

'Proces samoorganiziranja materije jedan je od možda najvećih misterija razumijevanja svemira. Štoviše, religije su stvarane na neshvaćanju toga kako se evolucijom iz kaosa stvara intelekt kao vrhunac uređene prirode. Razumijevanje složenosti mehanizama kojima se materija samoorganizira nije važno samo za razumijevanje toga kako je nastao život na Zemlji, nego i na planetima izvan našeg Sunčevog sustava koji se danas istražuju', zaključio je dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, inicijator i jedan od glavnih organizatora konferencije.

Uvid u temeljne aspekte procesa samoorganiziranja zahtijeva interdisciplinarne pristupe koji mogu potaknuti protok ideja među znanstvenicima različitih specifičnih područja koja se preklapaju i teoretski i eksperimentalno. Tako će program ovogodišnje konferencije obuhvatiti istraživanja na skali od atoma i molekula (nanostruktura, ultrahladnih stanja atoma i molekula, složenih molekula značajnih za nastanak života), skali velikih objekata u svemiru (stvaranje protogalaksija, protozvijezde i njihove evolucije, evolucije planeta) i pitanja nastanka života.

Međunarodna Brijunska konferencija tradicija je koju Institut Ruđer Bošković njeguje već 28 godina. Naime prva konferencija održana je 1986, kada je to bila prva konferencija iz prirodnih znanosti organizirana na Brijunima uopće. Posebni naglasak konferencije je na interdisciplinarnosti.

Budući da je cilj konferencije u intenzivnu diskusiju uključiti studente prirodoslovnih fakulteta i mlade znanstvenike, program konferencije prilagođen je tom konceptu. Studenti aktivno sudjeluju u diskusijama tijekom predavanja, a osobito tijekom Foruma mladih znanstvenika, događanja unutar konferencije koje su u cijelosti osmislili mladi znanstvenici s ciljem prezentacije njihovih istraživanja i ideja o temi konferencije.