ZNANJE (NI)JE ROBA

Na Jelačić placu akcija 'Kupi hrvatskog studenta'

22.05.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Zagrebački studenti održali su prosvjedni performans na Trgu Bana Jelačića pod nazivom 'Kupi hrvatskog studenta'

Kao simboliku, studenti su na čelo iscrtali 'barcode', legli na trg i 'prodavali' se po cijeni od 10.000 kuna. Ovakvim potezom htjeli su pokazati da znanje nije roba.

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji su u četvrtak navečer na plenumu izglasali nastavak blokade, iako je dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković donio  odluku po kojoj neće pokretati nikakve postupke za primjenu sankcija koje spadaju u etičku i stegovnu odgovornost studenata ako se odmah prekine blokada fakulteta, najkasnije zaključno s plenumom 22. svibnja. Budući da im rok istječe večeras, nije isključeno da plenum izglasa prekid blokade.

Na sinoćnjem plenumu studenti Filozofskog fakulteta jednoglasno su pozvali zagrebačkog pravnika Slavka Sonntaga da prekine svoj dvanaestodnevni štrajk glađu, koji je započeo u znak prosvjeda protiv ponašanja ministra Primorca i Ministarstva znanosti. Slavko Sonntag od početka blokade Filozofskog fakulteta izražava podršku Nezavisnoj studentskoj inicijativi te aktivno svojim iskustvom, savjetima i komentarima sudjeluje na plenumima.

'U utorak smo saznali da je gospodin Slavko Sonntag, pravnik koji je od samog početka akciji nezavisne studentske inicijative dao svoju punu podršku, pred nekoliko tjedana uputio pismo ministru Primorcu u kojem navodi da će, ako ministar do 8. svibnja ne podnese neopozivu ostavku, započeti štrajk glađu. Gospodin Sonntag učinio je kako je i najavio te je u štrajku glađu već čitavih 12 dana. Iako smo gospodinu neizmjerno zahvalni, mislimo da nam je potrebniji zdrav te, kao i dosad, spreman na sudjelovanje u radu plenuma', poručili su mu studenti.

Nakon gostovanja u emisiji zagrebačke Stojedinice, zagrebački studenti su u srijedu navečer zaskočili ministra Dragana Primorca koji više od 30 dana izbjegava razgovarati s njima. Najprije je ministar potpisao njihovu peticiju za besplatno obrazovanje, a onda su ga svojom upornošću i skandiranjem 'Ostavka, ostavka!' doveli veoma neugodnu situaciju, pa je zbunjen sam sebi počeo uzvikivati: 'Ostavka, ostavka!'

Njegov istup, kojim su zgroženi i neki njegovi stranačke kolege i oporba, zasigurno će dugo biti pri vrhu liste najgorih političkih gafova. Studenti su neočekivanu ministrovu reakciju ocijenili kao politički igrokaz podcjenjivanja studenata. Primorac se pak opravdao da je njegova reakcija bila potpuno spontana te da nije htio nikoga povrijediti.