ODLAZAK HRVATSKOG PLEMIĆA

Na ispraćaju Janka Vranyczanyja Doris Pack i Plenković

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 07.05.2015 17:57
  • Objavljeno 07.05.2015 u 17:57
Janko Vranyczany Dobrinović

Janko Vranyczany Dobrinović

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Posljednji ispraćaj baruna Janka Vranyczanyja Dobrinovića, koji je jučer preminuo u Bruxellesu u 95. godini života, održat će se u ponedjeljak u Ixellesu, nadomak Bruxellesa. Na ispraćaj će doći Doris Pack, njemačka europarlamentarka, a oproštajni govor održat će i Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu

Na osmrtnici stoji kako je Vranyczany Dobrinović bio ministar turizma prve hrvatske demokratske Vlade, savjetnik predsjednika Republike, prvi veleposlanik RH u zemljama Beneluksa te veleposlanik pri Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Uz to je nositelj Velikog križa kralja Zvonimira sa zvijezdom i mnogih hrvatskih i inozemnih odličja te počasni predsjednik Matice hrvatske Bruxelles.

Janko Vranyczany Dobrinović, potomak stare hrvatske obitelji, rođen je 27. svibnja 1920. u Bedekovčini, u kojoj će se naknadno održati misa zadušnica. Diplomirao je novinarstvo i komunikacijsko pravo na Akademiji Lateran u Rimu.

Od 1970. bio je predstavnik austrijskog turizma za Belgiju i Luksemburg, a bavio se i poduzetništvom. Uoči demokratskih promjena 1990. zajedno s drugim hrvatskim plemićima uputio je javno pismo u kojem su se novim vlastima stavili na raspolaganje.

Od 1990. do 1992. bio je ministar turizma u Republici Hrvatskoj, a od 1992. veleposlanik RH za zemlje Beneluksa.

Živio je u Bruxellesu, u koji je došao kao mladić da bi naučio francuski i u kojemu je, kad nakon Drugog svjetskog rata nije uspio otići u Ameriku, ostao trajno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!