RIJEKA SUTLA

Na hrvatskoj strani brane Vonarje počinju radovi vrijedni 10,75 milijuna kuna

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 17.04.2019 17:46
  • Objavljeno 17.04.2019 u 17:46
Hrvatske vode

Hrvatske vode

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisao je u srijedu s izvođačima radova 10,75 milijuna kuna vrijedan ugovor o radovima na modernizaciji i nadogradnji brane Vonarje na rijeci Sutli koja formira prirodnu granicu između Hrvatske i Slovenije, priopćile su Hrvatske vode

Ispred izvođača radova ugovor je potpisao Mladen Hren, direktor tvrtke Niskogradnja Hren, koja je ujedno vodeći član konzorcija kojeg čine četiri hrvatske tvrtke (Niskogradnja Hren d.o.o., Geokon-Zagreb d.d., Hamowa-Hidro TPK d.o.o. iz Karlovca te Elektrowat d.o.o. iz Zaprešića).

Potpisivanjem ugovora započinju radovi na hrvatskoj strani brane Vonarje koji bi trebali biti dovršeni do kraja studenoga kada završava projekt FRISCO 2.1 (Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 - građevinske mjere na brani Vonarje).

Riječ je o projektu u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska, kojeg zajednički provode Hrvatske vode i Direkcija za vode Republike Slovenije, putem dva ugovora za izvođenje radova (jedan ugovor Direkcije za vode Republike Slovenije, a drugi ugovor Hrvatske vode) ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura, od kojih je 1,36 milijuna eura, osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU, putem Programa Interreg V-A Slovenija - Hrvatska. Preostali iznos investicije partneri osiguravaju kroz vlastita sredstva. Nakon završetka svih planiranih aktivnosti projektni partneri će nastaviti zajednički upravljati saniranim objektom.

"Provedbom mjera predviđenih projektom Frisco 2.1 osigurat će se sigurnost i funkcionalnost brane Vonarje te unaprijediti upravljanje njezinim radom u cilju zadržavanja visokih voda rijeke Sutle te smanjenja rizika od poplava na području nizvodno od brane", izjavio je prilikom potpisivanja Đuroković te dodao kako aktivnosti na projektu Frisco 2.1 nadopunjuju bilateralnu suradnju i aktivnosti koje se provode kroz operativne programe kohezijske politike u Hrvatskoj i Sloveniji.

Radovi za koje je zadužen konzorcij hrvatskih tvrtki uključuju obnovu konstruktivnih elemenata brane, zamjenu dotrajale hidromehaničke i upravljačke opreme, zamjenu i dogradnju električnih instalacija i elektro opreme te ugradnju opreme za automatizaciju upravljanja, daljinskog nadzora i praćenja rada i stanja brane.

Rijeka Sutla formira prirodnu granica između Hrvatske i Slovenije, a kod pojave velikih voda gotovo se cijelim tokom izlijeva iz korita i plavi okolne poljoprivredne površine, kako na hrvatskoj, tako i na slovenskoj strani. Brana Vonarje najznačajnija je regulacijska i zaštitna vodna građevina na Sutli. Izvedena je potkraj 70-ih godina 20. stoljeća kao višenamjenska akumulacija (za vodoopskrbu, navodnjavanje i zadržavanje vodnog vala).

Brana je krajem 80-ih godina prestala služiti za vodoopskrbu, a danas je njezina osnovna namjena zadržavanje velikog vodnog vala rijeke Sutle i povećanje zaštite od poplava. Nakon završetka radova, predviđena je potpuna funkcionalnost brane u skladu s najvišim europskim standardima, priopćeno je iz Hrvatskih voda. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!