NEZADOVOLJSTVO NA PRISAVLJU

Na HRT-u pozivaju na bojkot u izboru glavnih urednika

21.11.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Dan uoči izjašnjavanja kreativnog osoblja na HRT o (ne)davanju podrške kandidatima za glavne urednike HTV-a Bruni Kovačeviću i HR-u Vladimiru Kumbriji oglasio se ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Prisavlju koji je pozvao na bojkot glasovanja, jer im Uprava kuće nije obrazložila i predstavila zašto je baš njih dvojcu odabrala na natječaju

Iz HRT-ova ogranka HND-a napominju da su Upravi kuće i predsjednici Povjerenstva za provedbu postupka Mariji Topić Crnoja još prošlog tjedna poslali prijedlog da im svoje kandidate predstave na Intranetu što nije učinjeno.

Podsjetimo među devet pristiglih ponuda na javnom natječaju za glavnog urednika HTV-a i pet za HR Uprava je izabrala Kovačevića i Kumbriju. Zakon o HRT-u i Statut predviđaju, prije nego što ih izaberu ili ne izaberu članovi Programskog vijeća, da se o povjerenju njima izjasni kreativno osoblje HRT-a.

U ovom slučaju radi se 769 HTV-ovaca i 349 HR-ovaca. Da bi postupak bio pravovaljan, mora se odazvati najmanje 30 posto od navedenih brojki, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku.

Međutim, Zakon ni Statut nigdje ne propisuju da Uprava na bilo koji način mora predstaviti kandidate kreativnom osoblju niti im obrazlagati zašto su baš njih izabrali. Bi li to bilo pristojno od vrha kuće da to učini, to je već drugo pitanje. Zanimljivo je da ni Zakon ni Statut ne reguliraju slušaj da se o kandidatima ne izjasni potrebnih 30 posto kreativnog osoblja.

Predlaže li se tada novi kandidat iz redova onih koji su se javili na natječaj ili se mišljenje pribavlja sve dok pred kutije ne izađe trideset posto kreativaca - nije poznato.

Ako se sutra i preksutra HRT-ovci u potrebnom broju pozitivno izjasne o Kumbriji i Kovačeviću, da bi bili izabrani, za njih mora dignuti ruke šest od jedanaest članova Vijeća. Ako pak Vijeće odbije prijedlog Uprave, morat će sami, iz redova onih koji su se javili, pronaći novog kandidata, potražiti za njega potporu kreativnog osoblja, a nakon toga ga izabrati s osam glasova za.