ONLINE PETICIJA

Na Facebooku osvanula grupa: Svi smo mi Željko Jovanović

21.10.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Nedugo nakon što je SDP-ovom saborskom zastupniku Željku Jovanoviću danas skinut imunitet, pokrenuto je potpisivanje peticije, društvene mreže preplavljene su porukama građana, a na Facebooku je osvanula i grupa 'Svi smo mi Željko Jovanović', koja dosad broji više od 600 članova

Grupa je pokrenuta za sve one koji su, kako ondje stoji, za beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala. Uključujući se u nju, možete ‘podržati onoga koji govori što svi drugi misle’ i ‘poručiti HDZ-u - DOSTA!’.

Objavljena je i biografija Željka Jovanovića, rođenog 26. studenog 1965. u Rijeci, koji je još tijekom studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci bio aktivan u studentskim organizacijama. Prorektor student Sveučilišta u Rijeci postao je 1989. godine, a sljedeće je diplomirao i postao član SDP-a te zastupnik prvog saziva Hrvatskog sabora, u kojem je ostao do 1992.

Od 1991. do 1992. radio je kao predavač u Prvoj hrvatskoj riječkoj gimnaziji i kao liječnik opće medicine. Zatim je kao liječnik od 1993. do 1994. sudjelovao u Domovinskom ratu, a potom se zaposlio u timu hitne pomoći. Od 1997. niz je godina radio kao stručnjak na vodećim mjestima u različitim farmaceutskim tvrtkama.

Jovanović je magisterij iz kliničke patofiziologije dovršio 1995, a deset godina kasnije obranio je i doktorat iz interne medicine.

Usto, od 2002. do 2004. obrazovao se na području ekonomskih znanosti u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a 2006. obranio je magistarsku radnju iz marketinga menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Oženjen je, ima 13-godišnjeg sina te je član mnogih stručnih medicinskih udruženja. Aktivno je kreirao niz zdravstveno-edukativnih projekata i napisao mnoge članke u stručnoj periodici iz područja medicine, farmacije i menadžmenta.

Od 1993. je član Gradskog vijeća Grada Rijeke, a 2008. postao je predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije te Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora. Od te je godine do danas bio i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Inače, ovo je prvi put u više od 20 godina rada hrvatskog parlamenta da je nekom saborskom zastupniku skinut imunitet zbog privatne tužbe za klevetu. Hrvatska demokratska zajednica je, naime, tužila Željka Jovanovića jer je glasno rekao da je vrh te stranke zločinačka organizacija.

Građani ostavljaju brojne poruke, podsjećaju da je prekršen Ustav RH po kojem zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru, a imaju i prijedlog: ‘Neka se na Hrvatski sabor, povodom izdaje zdravog razuma i rušenja parlamentarne demokracije, postavi ploča s današnjim datumom i imenima izdajnika koji su digli ruke te tako dali legitimitet silovanju demokracije i države!’