Na dobro nam došlo proljeće!

Na dobro nam došlo proljeće!

21.03.2012 u 21:05

Bionic
Reading

Od kada sam prije nekoliko godina, u maminom ormaru, pronašla ovaj vintage džemper od prave vune iz Sirogojna, ne mogu zamislit zimu bez njega. Teška ga srca napuštam do iduće zime jer je u Barcelonu, kao i u Hrvatsku, i službeno stiglo proljeće.

Ne znam jeste li do sada čuli za pletivo iz Sirogojna, no ako ste putovali Srbijom ili Crnom Gorom vjerujem da ste nabasali na različite varijacije na temu jer su tamošnji ulični marketi preplavljeni njima. Problem piratstva u Srbiji zahvatio je i ovaj zlatoborski brand koji je tijekom 70-ih doživio ogromnu popularnost, čak i izvan granica bivše Jugoslavije.

Tradicija izrade ručno rađenih odjevnih predmeta u zlatiborskom kraju traje stoljećima. Da bi zaštitile svoje ukućane od duge i hladne zime tamošnje su žene obrađivale vunu i plele toplu odjeću. Inspirirane pejzažom i bojama planine u svoje su pokretne slike uplitale vunu bojenu planinskim biljem, korom i lišćem drveća.

Danas se djela zlatoborskih pletilja ponovo prodaju u buticima Švedske, Francuske i Japana, doduše u puno manjem obimu negoli 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kad je kupljen i ovaj komad koji ponosno nosim. Kombinirala sam ga s haljinom boje cigle koju potpisuje Aleksandra Dojčinović i s hrpom blještećeg nakita.

džemper: vintage Sirogojno, haljina: LEI LOU by Aleksandra Dojčinović, cipele: Topshop, marama: Topshop, naušnice: Uterqüe, prstenje: vintage
photos: Luka Nižetić


Na dobro nam došlo proljeće! :)

Pozdrav iz Barcelone.

p.