IZVANREDNO STANJE

Na Baliju umrla najmanje dva europska turista, tisuće se nastoje evakuirati

28.03.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Stotine europskih turista koji su ostali zatočeni na Baliju, blokirani uvelike zaustavljenim zračnim prometom u kaosu korona krize, uskoro bi mogli biti evakuirani s tog otoka.

Oko 400 francuskih putnika trebali bi u subotu krenuti iz Denpasara, glavnog grada Balija u Pariz letom koji je organiziralo francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je u petak krenuo prvi let. Predviđena su još dva leta iz Džakarte.

"Oko 2000 francuskih turista bilo je blokirano u Indoneziji", rekao je glasnogovornik francuske ambasade u Džakarti.

"Brojnim francuskim i stranim turistima su bili otkazani letovi kada nije bio moguć tranzit preko Hong Konga i Singapura. Francuski turisti u Indoneziji, koja nema izravne letove s Francuskom, posebice su bili zahvaćeni tim ograničenjima tranzita", naglasio je.

Njemačke vlasti koje procjenjuju da je više tisuća njemačkih turista blokirano u Indoneziji, počele su evakuirati svoje državljane. Oni predviđaju ukupno šest letova s Balija u Frankfurt, rekao je glasnogovornik njemačkog veleposlanstva.

Britanski konzulat je rezervirao mjesta na dva komercijana leta u subotu prema Londonu, dok su na Baliju blokirane stotine Britanaca.

Indonezija je u subotu potvrdila 1155 slučajeva zaraze Covidom-19 i 102 umrlih, što je jedna od najviših stopa smrtnosti u svijetu.

  • +7
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: JAIPAL SINGH

Na Baliju su umrla najmanje dva europska turista zaražena virusom koronavirusom.

U subotu je guverner Džakarte najavio dvotjedno produženje izvanrednog stanja nakon porasta broja slučajeva zaraze.

Anies Baswedan je rekao novinarima tijekom videokonferencije da će izvanredno stanje, uvedeno 20.ožujka u pokušaju usporavnja širenja virusa u Jugoistočnoj Aziji, biti produženo do 19. travnja.