KRŠ I LOM

MVEP-u žao što je procurio skandal s Češkom

30.09.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je izrazilo žaljenje zbog činjenice da su objavljeni isječci iz diplomatskih bilješki koje je veleposlanik u Češkoj Frane Krnić poslao u Zagreb, upozoravajući da Česi neće biti saveznici Hrvatske u Bruxellesu oko lexa Perković, jer su nezadovoljni što je primjer Češke neadekvatno uključen kao hrvatski argument u pismu upućenom europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding

'Jako žalim što je interna komunikacija izašla u javnost, a sadržaj neću komentirati', izjavila je za tportal Danijela Barišić, glasnogovornica MVEP-a.

Dijelovi diplomatske bilješke osvanuli su, podsjetimo, u članku Jutarnjeg lista naslovljenom 'Česi premijeru Milanoviću: Ne koristite nas više za vaše probleme s Lex Perković'

Prethodno, Jutarnji list pustio je 'specijalan izvještaj' pod spektakularnim naslovom: 'Kako je premijer Milanović lomio povjerenicu Viviane Reding'. U članku se navodi da su golemu ulogu u rješavanju problema odigrali, redom, premijerov savjetnik za vanjsku politiku Neven Palicarić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić te hrvatski veleposlanik u Bruxellesu Mato Škrabalo, bivši Milanovićev savjetnik za vanjsku politiku. Šefica diplomacije Vesna Pusić predstavljena je maltene kao smetnja premijeru u njegovim velediplomatskim manevrima, jer je od njega tražila 'isto što i Viviane Reding: da Vlada odmah promijeni zakon i da on odmah stupi na snagu'.

Jutarnji list potom je obznanio da je Češka u više navrata izrazila negodovanje predstavnicima hrvatske vlade zbog neprimjerenog korištenja primjera te države u sukobu Zagreba i Bruxellesa oko provedbe europskog uhidbenog naloga. U razgovoru s veleposlanikom Franom Krnićem, češki šef diplomacije Jan Kohout istaknuo je nezadovoljstvo pozivanjem hrvatskog slučaja s češkim te mu je otvoreno dao do znanja da Češka neće podržati Hrvatsku u sporu s Europskom komisijom.

Kohout je Krniću, kada ga je primio u oproštajni posjet prošloga tjedna, rekao da su češki i hrvatski slučaj bitno različiti i da će to biti osnovna nit kojom će se Česi rukovoditi pri raspravi o ovom hrvatskom pitanju u Bruxellesu.

Nakon tog susreta, veleposlanik Krnić upozorio je na to u diplomatskoj bilješci Zagrebu od 20. rujna, kada je zaključio 'da nam Česi u Bruxellesu u ovom slučaju neće biti saveznici'.

U zabilješci o poruci glavnog ravnatelja češkog Ministarstva vanjskih poslova Jaroslava Kurfürsta, Krnić piše da je češka strana uvjerena da je pismo koje je službeni Zagreb uputio Viviane Reding ciljano pušteno u hrvatske medije 'koji su ga nekritički iskoristili, čime su Češkoj nanijeli štetu'.

Iz te bilješke, piše Jutarnji, vidljivo je da je došlo i do susreta češkog veleposlanika u Zagrebu Martina Košatke i zamjenika ministra vanjskih poslova Joška Klisovića, nakon čega se Kurfürst požalio Krniću da 'Hrvatska strana očigledno nije uvažila ni objašnjenja koja je prošloga tjedna zamjeniku Klisoviću dao češki veleposlanik Košatka'.