WALL STREET JOURNAL

Muslimansko bratstvo - prijetnja Egiptu ili ne?

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2011 10:42
  • Objavljeno 02.02.2011 u 09:00
egipat, revolucija

egipat, revolucija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Odluka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se ne kandidira za ponovni izbor u rujnu, odnosno da se povuče s vlasti, suočava Sjedinjene Države s teškom dvojbom - kako se nositi s egipatskim Muslimanskim bratstvom, piše u srijedu američki dnevnik The Wall Street Journal

Taj islamistički pokret, osnovan prije 83 godine, najveći je oporbeni blok u Egiptu, a u sadašnjem ustanku igra podređenu ulogu. Međutim, njegovo prijašnje sudjelovanje na parlamentarnim izborima i njegovi predani pristaše znače da će biti snaga s kojom treba računati dok Egipat kreće prema slobodnim izborima.

Novoimenovani potpredsjednik Omar Sulejman naznačio je američkim diplomatima da želi da u sve razgovore s oporbom bude uključeno Muslimansko bratstvo, rekli su američki dužnosnici za WSJ.

To će biti temeljni pomak za egipatsku vladu koja je zabranila tu skupinu još 1954. tvrdeći da predstavlja prijetnju stabilnosti zemlje.

Najvažnije pitanje, oko kojeg su podijeljena mišljenja analitičara i američkih dužnosnika, glasi je li Bratstvo opasna skupina koja namjerava uvesti islamsko šerijatsko pravo i ukinuti demokraciju ili je to nenasilna organizacija što teži društvu koje bi poštivalo pravila zapadne demokracije te istodobno prihvaćalo islam.

Muslimansko bratstvo osnovano je kao antikolonijalni pokret s ciljem stvaranja islamske države, a neki od njegovih članova su stvorili nasilne i ekstremističke ogranke. No egipatska skupina se otada odrekla nasilja i trenutno se uspoređuje sa Strankom pravde i razvitka, islamski nastrojenom vladajućom strankom u Turskoj.

Bratstvo je javno izrazilo potporu Mohamedu ElBaradeiju, dobitniku Nobelove nagrade za mir i nekadašnjem direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je postao najpoznatije lice egipatskih prosvjeda, ali se njegova duga odsutnost iz zemlje ipak odrazila na smanjenje popularnosti među najširim stanovništvom.

'Muslimansko bratstvo je stvarnost u Egiptu. Oni su vrlo dobro organizirani i mi ćemo ih pozorno promatrati da bismo utvrdili njihove namjere', rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Philipe Crowley

Američki diplomati održavaju kontakte s pristašama Muslimanskog bratstva ograničene na one koji su izabrani u egipatski parlament kao nezavisni kandidati.

U Mubarakovom je režimu sposobnost Muslimanskog bratstva za sudjelovanje na izborima bila ograničena.

No 2005. Bratstvo je osvojilo 20 posto zastupničkih mjesta, unatoč zastrašivanju vlasti i ograničenju broja kandidata.

Sadašnji članovi Muslimanskog bratstva tvrde da je Mubarakov režim demonizirao pokret da bi se ojačala američka potpora. Mubarak je rutinski zatvarao i zastrašivao njegove članove, osobito uoči izbora.

Nakon što se Bratstvo tijekom 1970-ih godina odreklo nasilja, ono je danas ogorčeni neprijatelj Al Kaide, koja ga optužuje da se prodalo poštivanju zakona koje je stvorio čovjek, navodi Journal.

Ogranak Muslimanskog bratstva u Pojasu Gaze, poznat kao Hamas, SAD i Europska unija obilježili su kao terorističku organizaciju.

Mnoge svjetovno orijentirane Egipćane uznemirio je politički program Bratstva iz 2007, u kojem je predloženo osnivanje islamskog vijeća koje bi imalo pravo stavljati veto na zakone, kao i zabrana da se žene i kršćani kandidiraju za predsjednika Egipta. Skupina je u međuvremenu odustala od nekih kontroverznijih dijelova dokumenta, kao što su religijska vijeća.

U siječnju 2010. Bratstvo je izabralo novog čelnika, Mohameda Badiea, 67-godišnjeg profesora veterine. Dugogodišnji promatrači Bratstva kažu da Badie predstavlja nastavak vodstva konzervativne jezgre skupine i dozvoljava uspon umjerenijih članova.

Badie je osuđen na devet godina zatvora 1965, a egipatska vlada slala ga je u zatvor četiri puta. Oženjen je kćerkom istaknutog pionira Muslimanskog bratstva koji je osuđen na smrt 1954. U javnim nastupima zastupa umjerenu retoriku, u kojoj ističe poštivanje prava žena i demokraciju, no Muslimansko bratstvo je prošlog tjedna zatražilo da buduća egipatska vlada prekine odnose s Izraelom i podrži otpor Palestinaca, što bi bio velik udarac naporima Obamine administracije za postizanjem trajnog mirovnog rješenja na Bliskom istoku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!