SLUČAJEVI PO ZEMLJAMA

Muslimansko bratstvo niže poraz za porazom

  • Autor: J.T.
  • Zadnja izmjena 11.01.2014 13:30
  • Objavljeno 11.01.2014 u 13:30
Muslimansko bratstvo

Muslimansko bratstvo

Izvor: Reuters / Autor: Mohamed Abd El Ghany

Nakon nasilnog svrgavanja u Egiptu i mirne predaje vlasti u Tunisu, Muslimansko bratstvo, stranka koju su pokreti 'arapskog proljeća' 2011. doveli na vlast, pokazuje znakove velike krize. Le Monde u analizi prati slučajeve po zemljama arapskog svijeta

Bratstvo je 1928. godine osnovao Egipćanin Hassan Al-Banna, a ubrzo se proširilo po zemljama Magreba i Mašreka. Do 2011. u mnogim su zemljama djelovali u ilegali, da bi se nakon širokih prosvjeda našli na poziciji moći. No njihova se vlast u većini slučaja pokazala nestabilnom i kratkog roka trajanja.

Egipat

Preokret moći upravo je u toj zemlji bio najočitiji. Muslimansko bratstvo je od pada Hosnija Mubaraka pobijedilo na čak pet izbora (dva referenduma, dva izbora za parlament i predsjednički izbori). Nakon što je njihovog predsjednika Muhameda Morsija svrgnula vojska u srpnju 2013, pokrenuta je golema represivna akcija spram Bratstva. Prvo su se ugušili prosvjedi njihovih pobornika, a zatim je nova vlast uhitila većinu njihovih čelnika i zatvorila njihove medije. U rujnu je stranka proglašena ilegalnom, a već u prosincu i 'terorističkom organizacijom' slijedom slabo dokazanih optužbi da su članovi bili umiješani u napade na snage sigurnosti.

Tunis

Tunis je bio prva zemlja u kojoj je Muslimansko bratstvo došlo na vlast nakon što su desetljećima djelovali u ilegali. No vladajuću stranku Enahda snažno su potresla dva ubojstva čelnika lijeve oporbe prošle godine u kojima su, po svim izgledima, bili implicirani članovi Bratstva. Zbog straha od brutalnog egipatskog scenarija, moć je službeno predana u ruke tehnokrata koji bi zemlju trebali voditi do novih izbora. U siječnju su počela vijećanja o novom ustavu u kojem bi se šerijatski zakon ako ne ukinuo, onda barem bitno utišao. Ustav u Tunisu bio je već predmetom niza kritika zbog stavki o pravima žena, no u novom nacrtu, o kojem raspravlja parlament, jamči se ravnopravnost spolova pred zakonom. Nadalje, ističe se da je Tunis 'civilna država' te se navodi i stavka o slobodi vjeroispovijesti (što je svakako iznimka u arapskom svijetu). Liberalne struje već su dale natuknuti da bi novi tuniski ustav mogao biti modelom za druge arapske zemlje, primjerice Egipat i Libiju. No tradicija sekularne republike upravo je u Tunisu bila mnogo jača no u ostalim zemljama arapskog svijeta.

Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati


Katar
je dugo podržavao organizaciju, financijski i medijski, no nakon abdikacije emira Hamada ben Khalife Al-Thanija, nasljednik Tamin vodi bitno mirniju politiku. U Emiratima je uhićeno vodstvo stranke Islah slijedom optužbi za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Mauretanija kao iznimka

U nizu povlačenja s moći ili pak direktnog ukidanja, izbori u Mauretaniji, održani u prosincu 2013, djeluju kao iznimka. Tamo je na izborima islamistička stranka Tawassoul postala druga politička snaga, iza stranke predsjednika Muhameda Oulda Abdela Aziza. Podršku im je najviše davala tuniska Enahda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!