ALARMANTAN PORAST NASILJA

Muškarac ubije ženu svakih 17 dana

odoljević talačka kriza ubojstvo požega

odoljević talačka kriza ubojstvo požega

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Hrvatska bilježi dramatičan rast nasilja nad ženama s najtežim posljedicama – smrću zlostavljane žene. Tijekom 12 mjeseci protekle godine od ruku nasilnih članova obitelji – najčešće muževa – smrtno je stradala čak 21 žena! To znači da je svakih 17 dana život gubila nečija supruga, majka, kći i to zbog toga što društvo i sustav nisu na vrijeme zaustavili obiteljskog nasilnika pa se on, uz njihov 'blagoslov', pretvorio u ubojicu, piše Novi list

Na drastično povećanje broja žena koje su ubili članovi njihovih obitelji upozorava u svojem najnovijem izvješću Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik. Ako se usporedi s godinom prije, riječ je o gotovo udvostručenom broju žrtava – naime, 2008. članovi najuže obitelji usmrtili su 11 žena.

Osim 21 žene, prošle je godine u obitelji ubijeno i sedam osoba muškog spola, što znači da se ukupan broj žrtava obiteljskih ubojstva popeo na 28. Samo u dva od ovih 28 ubojstava počinitelji su bile žene – jednom supruga, jednom kći, a 26 počinitelja su bili muškarci – u 13 slučajeva muževi, u tri slučaja otac, u četiri slučaja sin te u šest slučajeva tetak, stric ili neki drugi bliski muški srodnik.

Koliko je alarmantno povećanje smrtnog stradavanja zbog obiteljskog nasilja koje sustav nije uspio spriječiti ni zaustaviti, pokazuje podatak, na koji također upozorava Lukač Koritnik, da je u 2009. u Hrvatskoj bilo ukupno 49 ubojstava, što znači da žene koje su ubili nasilnici u njihovoj obitelji, čine 43 posto svih žrtava prošlogodišnjih ubojstava.

'Stoga je učinkovito djelovanje na prevenciji obiteljskog nasilja hitno i nužno', upozorava Pravobraniteljica u izvješću za 2009. godinu, o kojemu će uskoro raspravljati Hrvatski sabor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi