užas u francuskoj

Djeca ozlijeđena u napadu u Francuskoj operirana, poznati novi detalji o napadaču

08.06.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Sirijski tražitelj azila u četvrtak ujutro šokirao je Francusku i posijao je strah nakon što je nožem u parku ozlijedio šest osoba, među kojima je četvero vrlo male djece. Djeca su teško ozlijeđena, a po dolasku u bolenicu i operirana. Prema najnovijim informacijama koje je iznio gradonačelnik Annecyja, djeca su izašla iz operacijske sobe i njihovo stanje je stabilno. Pokrenuta je kriminalistička istraga

Sirijac je u 9:45 sati napao djecu staru oko tri godine na dječjem igralištu unutar velikog parka koji se proteže uz jezero Annecy. Među žrtvama su djeca u dobi od 22 mjeseca do 3 godine, navode francuski mediji. Dvogodišnji dječak teško je ozlijeđen. U napadu je ranjena i njegova starija sestra.

Izjave svjedoka govore da je napadač, nakon što je hladnim oružjem ozlijedio djecu, pokušao pobjeći i potom ranio 70-godišnjaka kojeg je ubo nožem u vrat, prije nego ga je vrlo brzo uhitila policija.

Napadač je policiji rekao da je sirijski državljanin rođen 1991. i tražitelj azila. Ima status izbjeglice u Švedskoj, a prijavio se i za azil u Francuskoj, no odbijen je zbog ranijeg švedskog zahtjeva starog 10 godina.

Premijerka Elisabeth Borne rekla je na press konferenciji da počinitelj zločina nije imao policijski dosje niti je liječen zbog psihičkih problema. Francuski mediji navode da napadač ima ženu i trogodišnje dijete.

Predsjednik Emmanuel Macron osudio je 'kukavički napad' u Annecyju i na Twitteru objavio da je 'nacija u šoku'. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru da je napadač uhićen zahvaljujući brzoj reakciji policije.

Dvije žrtve imaju britansko i nizozemsko državljanstvo, izvijestila je tužiteljica Line Bonnet-Mathis na press konferenciji o napadu. Ustvrdila je i da 'nema terorističkih motiva za napad'.

Na taj stravičan zločin reagirali su cijeli državni vrh i čelnici oporbe. U Parizu su zastupnici Narodne skupštine i članovi vlade održali minutu šutnje. Predsjednica parlamenta Yaël Braun-Pivet ih je pozvala da održe minutu šutnje za 'napadnute i njihove obitelji'.

'Stravičan napad jutros na šetnici u Annecyju. U mislima sam sa žrtvama i njihovim obiteljima', napisao je na Twitteru gradonačelnik Francois Astorg i pozvao mještane i posjetitelje da izbjegavaju šetnicu kako bi policija do kraja obavila svoj posao.

Na ovaj događaj je reagirao cijeli politički establišment. Predsjednica većinskog kluba zastupnika stranke Renaissance u parlamentu Aurore Berge je rekla da ih je 'sve obuzela strepnja', dok Eric Ciotti iz redova Republikanaca govori o 'snažnim emocijama i velikom gnjevu'.

'Kako je to moguće? Napasti najmanje, izbosti ih nožem. Naše srce se razbilo u tisuće komadića', rekao je Jean-Luc Mélenchon, čelnik krajnje ljevice Nepokorene Francuske. 'Strava i užas', napisala je na Twitteru Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN).

  • +9
Napad u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Bivši nogometaš Liverpoola Anthony Le Tallec kaže da je svjedočio dijelu napada. U videu na Instagramu kaže da je trčao pokraj jezera u Annecyju kad je susreo ljude koji su trčali prema njemu govoreći mu da bježi.

Le Tallec kaže da se osumnjičenik tada pojavio pred njim, progonjen od policajaca. 'Prišao mi je, pa sam se maknuo, maknuo sam se', kaže. 'Vidim ga kako ide prema baki i djedu, a napao je djeda.' Le Tallec dodaje: 'Rekao sam policajcima 'pucajte u njega! Ubijte ga!'