300 tisuća kuna

MUP unajmljuje avion kojim će deportirati petoricu ilegalaca iz Egipta, uvjet je - mora imati najmanje dva toaleta

10.01.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Kako bi u matičnu zemlju vratilo petoricu Egipćana koji su u Hrvatsku ušli nezakonito, Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana bilo prisiljeno raspisati natječaj za čarter-let za koji će izdvojiti oko 300 tisuća kuna

Do ove je javne nabave, objasnili su za Jutarnji list u MUP-u, došlo zato što je zbog pandemije covida-19 znatno smanjen broj letova prema Arapskoj Republici Egipat. Trošak povratka, uključujući i najam leta, financirat će se iz fondova EU. Prema podacima iz natječajne dokumentacije, čarter let potreban je na relacijij Zagreb-Kairo-Zagreb, avion mora imati najmanje dva toaleta, a rok za povratak petorice Egipćana definira je do 20. veljače.

Petorica državljana Arapske Republike Egipat u Hrvatsku su ušla nelegalno i bez osobnih dokumenata zbog čega je izdana odluka o njihovu povratku, a iz MUP-a nisu pojasnili kada su i kako Egipćani ušli u zemlju.

Prema podacima MUP-a tijekom 2020. godine bilo je ukupno 954 prisilna udaljenja. Od toga, 407 ih je izvršeno u sklopu postupka readmisije koji se provodi na temelju bilateralnih readmisijskih sporazuma, te 547 ostalih prisilnih udaljenja. 

'Najveći broj readmisija je izvršen u susjedne zemlje, prije svega u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Crnu Goru. Prema državljanstvima, najbrojniji su bili državljani Kosova (253), Turske (165), Albanije (149), BiH (57), Maroka (49), Pakistana (48) i Iraka (45)', odgovorili su Jutarnjem listu iz MUP-a.