balkanska ruta

BiH i Pakistan potpisali sporazum o readmisiji ilegalnih migranata

04.11.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina i Pakistan potpisali su u srijedu sporazum o readmisiji koji bi trebao osigurati lakšu deportaciju ilegalnih migranata kada oni ilegalno uđu u BiH nastojeći se tzv. balkanskom rutom domoći Hrvatske odnosno Europske unije

Kako je priopćilo Predsjedništvo BiH, sporazum su u Islamabadu potpisali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i pakistanski ministar unutarnjih poslova Ijaz Ahmad Shah tijekom posjeta bosanskohercegovačkog državnog izaslanstva predvođenog predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Državljani Pakistana činili su gotovo četvrtinu ilegalnih migranata koji su od početka ove godine ušli u BiH, a rješavanje njihovog statusa predstavljalo je nerješivi problem za lokalne vlasti jer ih je najveći broj tvrdio kako nema nikakvih dokumenata. Istodobno nije postojao nikakav institucionalni okvir za suradnju s pakistanskim službama sigurnosti kako bi se utvrdio njihov stvarni identitet, što je onemogućavalo i njihovu deportaciju.

Ilegalni migranti čiji se identitet utvrdi razmjenom biometrijskih podataka ubuduće bi trebali biti deportirani posebnim letovima na relaciji Sarajevo-Islamabad.

Uz Pakistance, među ilegalnim migrantima koji su ove godine stizali u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore bilo je 27 posto Afganistanaca, oko 19 posto državljana Bangladeša, dok su 10 posto bili Marokanci.