novi pravilnik

MUP ima novost za sve koji prvi put vade vozačku, no postoji izuzetak

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 17.09.2020 09:46
  • Objavljeno 17.09.2020 u 09:46
Vozačka dozvola

Vozačka dozvola

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od 24. rujna prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole više se ne mora prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu Hrvatskog autokluba (HAK). MUP će ga povući elektronski

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je 16. rujna, u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Na snagu će stupiti 8 dana od objave, odnosno 24. rujna ove godine, objavili su na službenim stranicama MUP-a.

Iz MUP-a ističu kako je izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno da HAK, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta Uvjerenja preuzimaju elektroničkim putem; dakle bez potrebe da ju građanin prilaže.

Tako građani od 24. rujna 2020. godine, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev.

Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu je tijekom 2019. godine izdano ukupno 50,425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, naši su građani, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ukoliko su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Izuzetak od navedenog su, navode u MUP-u, vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uvjerenje na dosadašnji način jer Uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!