analiza političke drame

Muke po foteljama: Doznali smo kako će splitski gradonačelnik Puljak presjeći problem zbog kojeg mu se već nakon sto dana raspala većina

27.09.2021 u 13:26

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak do kraja ovog tjedna imenovat će članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u gradskim tvrtkama i ustanovama te tako presjeći pitanje oko kojega mu se nakon samo stotinu dana mandata raspala većina u Gradskom vijeću. Kako je tportalu potvrđeno iz splitske gradske uprave, Puljak smatra da je ispunio uvjet da kandidate 'predloži' na usvajanje Gradskom vijeću, a kako je ono prošlog tjedna odbilo i uvrstiti tu točku na dnevni red - imenovanja će obaviti osobno

Upravo oko popunjavanja nadzornih odbora i upravnih vijeća proteklih tjedana javno se prepucavalo svih pet članica neslužbene vladajuće koalicije (Centar, Možemo, SDP, Most i Nezavisna lista Mamić-Ramljak). Puljak je za ova mjesta raspisao javni poziv na koji se prijavilo 565 osoba, što je prvi put da se ovakva procedura odvija i Hrvatskoj, a nakon višetjednih razgovora s partnerima konačnu listu objavio je tik uoči sjednice Gradskog vijeća prošlog četvrtka. Ondje nije dobila dovoljan broj glasova ni za uvrštenje u dnevni red - dio partnera bunio se zbog dostave materijala u posljednji trenutak, a dio je bio uvrijeđen ili je tvrdio da se u pozadini odvijala trgovina.

Najžešći su bili u SDP-u: još dan uoči sjednice njihov nesuđeni gradonačelnik Ante Franić objavio je da su 'novi izbori najbolje rješenje', na samoj sjednici Puljka je na drugoj točci nazvao 'najvećom sramotom grada Splita' a dan kasnije obavijestio da se on osobno 'više ne smatra dijelom većine'. Puljak i suradnici su uzvratili udarac i objavili da su SDP-ovci za sebe ultimativno zahtijevali direktorsko mjesto u tvrtki 'Stanouprava', a spominjala se i 'Čistoća'.

Iz Mosta su objavili da oni ne sudjeluju u stvaranju kadrovske križaljke, ali su javno ustvrdili da 'svi ostali partneri u vlasti to rade i traže funkcije za sebe', pa su iz 'Možemo' uzvratili da to nije točno, i tako dalje - a ove nesuglasice su se prelile na kompletno Gradsko vijeće na kojemu je pao niz bitnih odluka. Najzvučnija je bila uskrata sedam milijuna kuna Košarkaškom klubu Split, zbog čega je doveden na rub stečaja.

'Imenovanja tek početak preuzimanja svih poluga vlasti'

Jedina odluka oko koje su se složili svi, pa i oporbeni HDZ i HGS, jest pokretanje ozbiljnih izmjena Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana po prvi put nakon skoro petnaest godina.

Vladajuća većina u Splitu bez sumnje klimat će se u idućim mjesecima, a kao prolazna točka služit će sjednice Gradskog vijeća koje će se održavati jednom mjesečno, trećeg četvrtka u mjesecu. Splitski SDP u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare na kojoj je pokušao pojasniti svoj status u 'programskoj suradnji' s Puljkom.

'SDP je na tijelima stranke donio zaključak kako ne želi biti dio izvršne vlasti i shodno tome nije dio tzv. Puljkove većine. Dio vladajuće većine mogu činiti samo stranke koje imaju svoje predstavnike u nadzornim odborima i koji imaju direktore i pročelnike', kazao je jedan od tri njihova vijećnika Davor Matijević.

Kako sada stvari stoje i kako se svi deklariraju, u imenovanju osamdesetak članova upravnih vijeća i nadzornih odbora nije sudjelovao nitko izuzev gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih suradnika. Puljak se u nedjelju poslijepodne sastao s dijelom svojih kandidata, njih 43, s kojima je razgovarao o promjeni prakse zapošljavanja u gradskim tvrtkama. Ubuduće će se, najavljeno je, to obavljati isključivo putem javnog natječaja.

Splitski gradonačelnik ustvrdio je i da '90 posto predloženih kandidata nisu u članstvu bilo koje političke stranke'.

  • +37
Gradsko vijeće Splita Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ova imenovanja tek su početak 'preuzimanja svih poluga vlasti i dokidanja ere HDZ-a i Keruma', kako se izražava Ivica Puljak. U idućem koraku slijedi izbor direktora gradskih tvrtki, a on će se također obaviti putem javnog natječaja. Za dvije tvrtke, Čistoću i Splitsku obalu, natječaji su već raspisani.

Prva prilika za rušenje vlasti - proračun

U neslužbenim razgovorima s više članova vladajuće koalicije tportal je doznao da nijedan od partnera zasad ne namjerava isprovocirati raspuštanje Gradskog vijeća i izvanredne izbore. Jedni su svjesni da bi na njima prošli znatno lošije i da bi profitirati mogli prije svega sam Puljak kao vlast i HDZ kao najjača oporba. Drugi se boje preokreta i jačanja samog HDZ-a, koji bi nakon izbora mogao organizirati 'oporbenu situaciju' u Gradskom vijeću.

'Sjednice će nam očito biti kaotične jer svih pet stranaka glasuje po svom nahođenju, a neki od vijećnika i soliraju. Nastojat ćemo se dogovoriti da jedni druge barem obavijestimo o svojim namjerama, kako nesuglasice ne bi izlazile u javnost i kako ne bismo imali cirkus pred kamerama jednom mjesečno', kazao je jedan od vijećnika Puljkove vladajuće većine.

Ukoliko se netko doista odluči pokušati srušiti vlast - a kandidati za to zasad su prije svega nezadovoljni SDP, a potom Most koji se nastoji držati na distanci - prava prilika za to bit će usvajanje gradskog proračuna u studenome ili prosincu.