VELEPOSLANIK BIH U HRVATSKOJ

'Mučno mi je bilo slušati Ćiru Blaževića'

11.10.2009 u 08:44

Bionic
Reading

'Zamislite što bi bilo da je poginuli navijač Bošnjak, komentirao je trener ove sukobe. A ja se pitam zar u ovoj tragediji to moramo smatrati srećom u nesreći?', kazao je Vladimir Raspudić, veleposlanik BiH u Zagrebu

U razgovoru za Slobodnu DalmacijuVladimir Raspudić kazao je kako grupni posjeti navijača u bilo kojem gradu automatski dovode do grupiranja domaćina jer se, koliko god to žalosno bilo, podrazumijeva da te skupine ne dolaze mirno gledati utakmicu.

'Nije mi drago u nekim medijima vidjeti naslove poput 'Bosna pred početak rata' ili pak one o eskalaciji mržnje između Bošnjaka i Hrvata. Znam da to povećava tiražu novina, ali takvi napisi mogu dovesti do opasnih posljedica. U takvoj atmosferi teško u javnost prodiru objašnjenja da je naprosto riječ o divljanju huligana, a ne o planiranom izazivanju međuetničkih sukoba, kao što neki tvrde', kazao je Raspudić.

Uzroke navijačkog nasilja vidi u visokom stupnju nezaposlenosti, koji je u BiH dosegao 40 posto. 'Jer ako imate posao, zarađujete za život, možete na ljetovanje s obitelji, nećete iz takve životne perspektive tražiti sukobe', smatra Raspudić.

Bosanski portal Biznis.ba zamjera veleposlaniku BiH što umjesto da osuđuje Ćiru Blaževića koji se stavio na stranu 'sarajevske perspektive' nije kritizirao prosvjede u Širokom Brijegu u kojima se masa uz podršku organizatora identificirala s osumnjičenim za ubojstvo.