PREBROJANO 99 POSTO LISTIĆA

Mrtva utrka desnog i lijevog bloka u Izraelu

23.01.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Desni blok i blok lijevog centra dobili su podjednak broj glasova nakon što je prebrojano 99,5 posto glasačkih listića na parlamentarnim izborima održanima u utorak u Izraelu, prema brojkama koje je u srijedu objavilo središnje izborno povjerenstvo

Prema posljednjim informacijama, desni blok koji predvodi Likud-Izrael Beiteinu dobio je 61 mjesto u Knessetu, a blok lijevog centra sa strankom Yesh Atid, koja je priredila iznenađenje, i arapske stranke, 59 mjesta, prema brojkama objavljenima na internetskoj stranici središnjeg izbornog povjerenstva, prenosi izraelski portal Haaretz, premda svi strani mediji i dalje pišu o mrtvoj utrci s izjednačenim brojem mjesta: 60 naspram 60.

Izbori u Izraelu


Zajednička lista koju čine Likud premijera Benjamina Netanyahua i stranka Izrael Beiteinu njegova bivšeg ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana dobija 31 mjesto, nasuprot 42 u dosadašnjem parlamentu.

Centristička stranka Yesh Atid, što bi na hebrejskom značilo 'Postoji budućnost', koju je prije manje od godinu dana pokrenuo bivši novinar Yair Lapid, postaje druga stranka u zemlji s 19 zastupnika na 120, ispred Laburističke stranke s 15 mjesta.

Netanyahu proglasio pobjedu

Relativni pobjednik Netanyahu je usprkos gotovo izjednačenom rezultatu već proglasio izbornu pobjedu i najavio da će u svom trećem mandatu sastaviti najširu moguću koalicijsku vladu.

Sastavljanje koalicija može početi već idući tjedan.

Izrael: Birači kaznili Netanyahua ali ga ostavili na vlasti

'Udarac Netanyahuu', naslov je na današnjoj naslovnici najbolje prodavanog izraelskog dnevnika Yediotha Ahronotha.

Usprkos tom relativnom neuspjehu Netanyahu će imati najveći blok u parlamentu. Sve u svemu, desničarske i vjerske stranke imat će otprilike polovicu mjesta u parlamentu, čime prestaje dominacija koju je Netanyahu uživao tijekom gotovo četiri godine zastoja u mirovnim pregovorima s Palestincima i velike nervoze oko Irana.

Yesh Atid i Laburistička stranka lijevog centra, koja je na trećem mjestu s 15 zastupnika, iskoristile su nezadovoljstvo sekularne srednje klase da porezni obveznici moraju podnijeti teret i za ultraortodoksne židove, koji su, među ostalim, izuzeti od vojne obveze.

Netanyahu, koji je u dva premijerska mandata imao vjersku potporu, brzo se pokušao približiti svojim protivnicima rekavši da želi što je šire moguću koaliciju, za čije će sastavljanje vjerojatno trebati nekoliko tjedana.

Visoki dužnosnik Yesh Atida rekao je da je pitanje okončanja izuzeća iz vojske jedno od središnjih pitanja u platformi njegove stranke, kao što je i oživljavanje mirovnih pregovora s Palestincima.

'Tko god želi Yesh Atid u koaliciji trebat će unijeti te stvari', rekao je Ofer Shelah za izraelski vojni radio.

Palestinci su oprezno reagirali na ishod izbora izrazivši sumnju da će biti sastavljena vlada koja će biti voljnija činiti kompromise za mir, pa čak ako će u njoj biti centrističke stranke.

U uvodniku dnevnika Al-Kuds sa sjedištem u Ramallahu navodi se da bi takve stranke dale 'kozmetičku dekoraciju' vladi predvođenoj Netanyahuom koja bi zavela svjetsko javno mišljenje bez zaustavljanja kampanje širenja židovskih naselja na okupiranom teritoriju.

'Mi ne tražimo postizanje mira s ovom ili onom strankom u Izraelu', rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat dodajući da mir zahtjeva uspostavu palestinske države koja bi postojala zajedno s Izraelom na temelju granica prije rata 1967.

Netanyahu je naglasio da će najveći izazov njegove buduće vlade biti sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje, a izgleda da mu mir s Palestincima nije na vrhu prioriteta.

Izraelski je premijer iranski nuklearni program nazvao egzistencijalnom prijetnjom Izraelu i rekao da bi do ljeta Teheran mogao biti u stanju obogaćivati uranij do faze koja bi mu omogućila rapidan napredak prema razvoju nuklearne bombe.