POSTIGNUT SOCIJALNI MIR

Mrsić: U duelu sa sindikatima nema ni pobjednika, ni pobijeđenih

11.06.2013 u 21:36

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisao je u Banskim dvorima u ime hrvatske Vlade Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama s predstavnicima 12 sindikata. 'Nema pobijeđenih i nema pobjednika – svi smo i jedno i drugo', ocijenio je nakon potpisivanja sporazuma ministar Mrsić

Potpisanim Sporazumom definirano je da se počnu pregovori o povećanju plaća u državnim i javnim službama kada podaci Državnog zavoda za statistiku ukažu na pozitivan rast BDP-a u tri uzastopna tromjesečja, a deficit državnog proračuna bude manji od tri posto. Osim toga, zajamčeno je da se do Nove godine ne diraju primanja državnih i javnih službenika.

'Sporazumom osiguravamo socijalni mir kad govorimo o plaćama u državnim i javnim službama. Kad situacija bude bolja i u proračunu dovoljno prostora sporazum će jamčiti da sjednemo za stol i razgovaramo o povišenju plaća u državnim i javnim službama', rekao je ministar Mirando Mrsić te najavio kako će 'vrlo brzo biti postignut i sporazum o socijalnom miru s državnim i javnim službama'. Za jesen je obećao i razgovore o regresu i božićnici.

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika pozdravio je Sporazum, ali i pregovore oko materijalnih prava za iduću godinu, koji trebaju uslijediti u rujnu, dok je Spomenka Abveršek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kao predstavnica sindikalista koji nisu bili u sporu s Vladom, istaknula kako je 'Sporazum jamstvo da će do kraja ove godine vladati status quo što se tiče materijalnih prava, plaća ili dodataka'.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama pojasnio je kako se kod određivanja razdoblja u kojem BDP mora rasti, kako bi se i počelo razgovarati o povišici plaća, 'uzela aritmetička sredina tri uzastopna tromjesečja na međugodišnjoj razini'. 'Dakle, tri tromjesečja mora nam biti bolje', rekao je.

Prije nego su stavili svoj potpis na Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, predstavnici Vlade i sindikata su do posljednjeg trena, po priznanju potpisnika, usuglašavali tekst prije tjedan dana parafiranog dokumenta. 'Parafirali smo nekoliko nedorečenosti, pa su timovi Vlade i sindikata intenzivno radili na usuglašavanju teksta vjerodostojnog tumačenja sve do sat vremena prije potpisa kako nijedna strana ne bi Sporazum mogla drugačije tumačiti', dodao je Mihalinec.

Ministar Mrsić je na kraju dodao kako je Sporazum 'otvoren svima za pristupanje' te pozvao one koji ga nisu potpisali, kad procijene da je to za njih dobro, neka i oni stave svoj potpis na ovaj dokument.

Sporazum s Vladom potpisali su predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata zaposlenika u djelatnostima socijalne skrbi, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Carinskog sindikata Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikata Porezne uprave te Sindikata pravosudne policije.

Navodno će sporazum potpisati i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, dok svoj potpis nisu stavili predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Nezavisnog sindikata zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.