(NE)ZAPOSLENI

Mrsić naoružan brojkama izašao na megdan

05.05.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, naoružan gomilom brojki i statičkih podataka, stao je pred novinare 'kako bi stao na kraj pričama o broju zaposlenih i nezaposlenih'

Mrsić tvrdi da je kada govorimo o broju nezaposlenih u Hrvatskoj važan trend. A trend je, naglasio je, da je broj nezaposlenih u konstantnom padu. Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 297.088 nezaposlenih što je 6,9 posto manje nego u ožujku ili 16,2 posto manje u odnosu na travanj prošle godine.

'Pritisak s tržišta rada se smanjuje i u Hrvatskoj je započelo zapošljavanje', tvrdi ministar, štoviše, dodaje da tržište zapošljava i one koji su izašli iz evidencije.
Prema podacima koje je podastro ministar rada, 116.190 ukupno je izišlih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u prva četiri mjeseca ove godine. Zbog zapošljavanja, naveo je Mrsić, 78.965 osoba, dok su ostali zbog drugih razloga brisani iz evidencije.

Upravo brisanje osoba iz evidencije HDZ spočitava Mrsiću te tvrdi da SDP frizira podatke i fiktivno pokušava smanjiti broj nezaposlenih.

Mrsić na njihove optužbe odgovara svojom podacima. Kaže da je brisanja iz evidencije bilo i prije nego što je Vlada koje je on član preuzela vlast te da je zakon takav kada osoba ne traži aktivno posao i ne odaziva se na razgovore za posao da se briše iz evidencije. No broj izbrisanih od 22.949, koji je ponudio Mrsić, znatno je manji od 100 tisuća koje navodi HDZ. Također je naveo da se brisani nakon nekog vremena opet vraćaju u evidencije te se ne može govoriti da se na taj način želi smanjiti nezaposlenost.

'Sva ta prozivanja oporbene stranke služe u političke svrhe, predizborna je godina, ipak trebalo bi gledati podatke', spočitao je Mrsić HDZ-u populizam.
Potom je nastavio iznositi brojke.

Zaključno s datumom 29. travnja, naveo je, u Hrvatskoj je bilo zaposleno 1.423.784 osobe, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za koje Mrsić tvrdi da su najtočniji, što je povećanje od 24.275 novih osiguranika ili 1,7 posto.

Zanimljiv je podatak da je zbog neaktivnosti (neplaćanja osiguranja) – iz evidencije izbrisano 31.298 obveznika (pravnih osoba) koji su imali 20.878 osiguranika (15 godina staža bez plaćanja osiguranja – pravo na mirovinu). Mrsić je objasnio da je tu bila riječ o fiktivno zaposlenim osobama.

Mrsić se posebno pohvalio podatkom da je od početka godine do sada 14.228 osoba mlađih od 30 godina dobilo posao na neodređeno vrijeme – tzv. mjera oslobađanja od Bruto 2. Na kraju je činjenicu da se hrvatsko tržište rada počelo oporavljati i da je, kako kaže, 'Hrvatska počela zapošljavati' potkrijepio i podacima Eurostata koji u svim kvartalima 21014. pokazuje porast zaposlenosti.