BARBA LUKINA PUTOVANJA

'Mrsić je potegao veze za avionske karte'

19.04.2010 u 12:47

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Luka Bebić se nakon povratka iz višednevnog posjeta Japanu, koji je dodatno produžio vulkanski oblak nad Europom, povjerio je novinarima da njegova putešestvija nije bila ništa posebno, jer su se uspjeli prilagoditi situaciji i naći rješenje za doći barem do Europe, odnosno, prema Bebićevim riječima, 'bilo gdje od Madrida do Istanbula'

Hrvatsko izaslanstvo, u kojem su od službenih predstavnika Hrvatskog sabora, osim Bebića, bili još i HNS-ovka Vesna Pusić i SDP-ovac Mirando Mrsić, došlo je u Hrvatsku iz Japana nakon 31 sata putovanja, od čega je 13 bilo u avionu.

'Bilo je malo neizvjesnosti, barem u prvo vrijeme kad smo čuli da se zatvaraju svaki dan nove zračne luke, pogotovo u Europi i šire. Nama je to bio predzadnji dan posjeta Japanu. Ispočetka smo mislili da je to nešto što će brzo proći, međutim nije, i onda smo se počeli organizirati kako dospjeti najprije do Europe. Bilo je malo problema oko karata, međutim tu se angažirao Mirando Mrsić i potegnuo svoje veze, pa smo vrlo brzo dobili četiri mjesta, pa onda i pet, pa i šesto, koliko nas je bilo ukupno', ispričao je Luka Bebić.

Predsjednik je Sabora, za vrijeme svog boravka u Zemlji Izlazećeg Sunca, pozvao princezu Takamoto da dođe u Hrvatsku. 'U luci Kawasaki puno smo razgovarali o njihovu načinu rješavanja energetskih pitanja. Oni su po resursima siromašna zemlja, ali zato funkcioniraju jako dobro', rekao je novinarima Bebić.

Bebić je razgovarao s predstavnicima nekoliko ministarstava, ali i s potpredsjednikom donjeg doma japanskog senata, i to zato što je predsjednik senata imao malo nezgodu. Naime, slomio je ruku.

Na novinarsko pitanje o (ne)odlasku hrvatske delegacije odnosno predsjednika na pokop nesretno preminulog predsjednika Poljske, prvi čovjek Sabora rekao je da su Hrvatska i Poljska u prijateljskim odnosima i da je 'trebalo poslati barem izaslanstvo'.

O kakvim se to vezama radilo, objasnio je sam Mirando Mrsić. Kaže da zna kako se ponašati u situaciji kada 'izgubiš' avion, jer se do sada mnogo puta našao u takvoj situaciji.  Sjeo je u kut s blackberryem i provjerio koji su aerodromi otvoreni i gdje se najbliže Zagrebu može doletjeti te počeo nazivati za karte.

'Nikakve posebne veze, trebate samo znati ljude koji znaju sustav rezervacije karata i ja imam tu mogućnost da znam ljude koji to rade. Jednostavno sam ih dignuo iz kreveta i rekao da smo zaostali u Osaki i da nam pronađu put i oni su nas stalno pratili, davali nam alternative kamo ćemo sletjeti, što je otvoreno, što nije. Ništa posebno, nikakve velike veze, samo ljudi koji znaju raditi u sustavu i oni su nam pomogli da dođemo do Hrvatske. I druga važna stvar jest ta, kaže Mrsić, što ih to nije ništa dodatno koštalo. 'Bilo je važno doći do Europe. Prvi veliki aerodrom koji je bio otvoren bio je istanbulski i mogli smo se samo nadati da pepeo neće doći do tamo', objasnio je Mrsić. Kad su došli do Europe, bilo je lakše pa su, rekao je Bebić, onda mogli i pješke do Zagreba.