O GENOCIDU U HAAGU

Mrkić: Povući ćemo tužbu kad to učini Zagreb

15.08.2013 u 18:57

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da će protutužba Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti povučena pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe za genocid

'Treba podsjetiti da mi nismo ni podnosili tužbu protiv Hrvatske, već je to prvi učinio Zagreb. Po našem mišljenju, potpuno neosnovano, iz uskih političkih razloga koje diktira njihova unutarnja scena. Znači da će naša protutužba biti povučena pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe', istaknuo je Mrkić u intervjuu za Večernje novosti.

Beogradski dnevnik konstatira da je Srbija spremna na vansudski dogovor koji Beograd i Zagreb više od desetljeća vode pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog optužbi za genocid, ali da je na Hrvatskoj da povuče prvi potez.

Mrkić je rekao da kontakti s hrvatskom stranom postoje.

U nizu susreta predstavnika državnog vrha Srbije i Hrvatske posljednjih mjeseci ponovno je intenzivirano rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dvije zemlje, od granica, povratka imovine, do vojne suradnje, a posebno tri teme koje su ključni preduvjeti za eventualni dogovor oko odustajanja od tužbi: sudbina nestalih, povratak kulturnog blaga i suđenja optuženima za ratne zločine, navodi list.

Mrkić očekuje da se razgovori dvije strane intenziviraju narednih mjeseci, prije glavnog ročišta.