VELIKO PRIZNANJE

Mrčela izabran za predsjednika GRECO-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2011 13:35
  • Objavljeno 14.12.2011 u 13:35
Marin Mrčela

Marin Mrčela

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Sudac Vrhovnog suda RH i voditelj hrvatskog izaslanstva pri Skupini država protiv korupcije (GRECO) Marin Mrčela izabran je na 53. plenarnom zasjedanju GRECO-a za predsjednika tog najvažnijeg europskog antikorupcijskog tijela i to većinom glasova predstavnika zemalja članica u konkurenciji kandidata iz Velike Britanije, Austrije i Norveške, priopćeno je u srijedu iz ministarstva pravosuđa

Izbor suca Mrčele za predsjednika GRECO-a rezultat je njegovog dosadašnjeg uspješnog sudjelovanja u radu ovog tijela, ali ujedno i veliko priznanje Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju ministarstva.

Vijeće Europe osnovalo je 1999. godine GRECO (The Group of States against Corruption) kao središnje europsko antikorupcijsko tijelo koje putem evaluacijskih krugova nadzire usklađenost zemalja članica s antikorupcijskim standardima. GRECO ima 49 članica iz reda europskih zemalja te Sjedinjene Države.

Na istom zasjedanju GRECO-a usvojen je izvještaj o usklađenosti kojim je zaključeno da je Hrvatska ispunila sve preporuke oko transparentnosti financiranja političkih stranaka.

Tijekom provedbe III. kruga evaluacije GRECO-a, koji se bavio temama transparentnosti financiranja političkih stranaka i inkriminacija, Hrvatskoj je 4. prosinca 2009. godine izdano šest preporuka u području transparentnosti financiranja političkih stranaka i pet u području inkriminacija.

Preporukama je detaljno navedeno da je u hrvatskom sustavu potrebno uspostaviti neovisni mehanizam za nadzor financiranja političkih stranaka, objediniti odredbe o financiranju unutar jednog zakona, uvesti nadzor financiranja izbornih kampanja političkih stranaka koje će se vršiti tijekom i neposredno nakon provedbe izbora, unaprijediti odredbe oko kontrole donacija strankama i izvješća o financiranju te uspostaviti sustav odvraćajućih sankcija za kršenje pravila o financiranju, priopćeno je iz ministarstva.

Hrvatska je GRECO-u podnijela detaljno izviješće o provedbi preporuka koje su ugrađene u Zakon o financiranju izborne promidžbe i izbornih aktivnosti donesen 11. veljače 2011. Izvješće i novouspostavljeni sustav nadzora, koji je premijerno primijenjen na nedavno održanim parlamentarnim izborima, na zasjedanju je predstavio voditelj hrvatskog izaslanstva Mrčela, te je nakon rasprave na plenarnoj sjednici donesen zaključak da je Hrvatska potpuno ispunila sve preporuke oko transparentnosti financiranja političkih stranaka.

Na istoj sjednici je razmatrana provedba preporuka u području inkriminacija te je zaključeno da se, prvenstveno jer novi Kazneni zakon donesen 21. listopada još nije stupio na snagu, većina preporuka u tom području zasad smatra djelomično ispunjenima, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!