koronavirus

Mrak Taritaš: Zdravstveni tim radi dobar posao

13.03.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je u petak da zdravstveni tim radi dobar posao u vezi koronavirusa u Hrvatskoj, te pozvala Vladu da izađe s konkretnim mjerama za pomoć gospodarstvu

Nacionalni stožer dobro radi svoj posao. Znamo da će biti problema u gospodarstvu pa očekujemo da Vlada izađe s konkretnim mjerama, i to odmah, rekla je Mrak Taritaš novinarima u Saboru.

GLAS će u saborsku proceduru uputiti hitnu izmjenu zakona kojom bi se pomoglo ljudima u samoizolaciji, najavila je.

Prema sadašnjoj zakonskoj odredbi oni imaju pravo na naknadu u visini 2100 kuna za dva tjedna, a GLAS predlaže da kroz ta dva tjedna primaju naknadu kao da rade.

'Mislimo da im to može biti poticaj, tim više što MMF preporuča da se ne štedi na proračunu kada je riječ o posljedicama koronavirusa', kaže Mrak Taritaš.

GLAS također predlaže da se za donore organa, koji sada na bolovanju dobivaju 4200 kuna, odredi naknada za vrijeme bolovanja kao da rade.

GLAS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh rekao je da Vlada mora ukloniti posljedice epidemije, prije svega ekonomske, koje će pogoditi čitav niz sektora.

'U tom smislu očekujemo da će se idućeg tjedna govoriti o relaksaciji rokova za porezna davanja, da se rasterete poduzetnici, ali jednako tako i o svim drugim elementima koji će utjecati na punjenje proračuna', kaže zastupnik.

Već sad se može reći da će proračun biti ugrožen, vrijeme za rebalans je blizu i ne možemo to napraviti u 24 sata niti u sedam dana, a Vlada mora već sada napraviti reviziju tog dokumenta, smatra Beus.

Podržava odluku da Sabor nastavi s radom, jer zastupnici trebaju pokazati svojim primjerom i poslati poruku da tko god može mora nastaviti odgovorno raditi, jer društvo i sustav ne trebaju stati zbog toga.