JEDAN SLUČAJ ZARAZE

Pod nadzorom 98 osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji, otkazani svi skupovi

13.03.2020 u 13:30

Bionic
Reading

Stanje na području Sisačko-moslavačke županije, gdje je evidentiran prvi slučaj zaraze koronavirusom kod 23-godišnjaka, ocijenjeno je zadovoljavajućim, a kako bi se takvo stanje zadržalo, otkazani svi skupovi, rečeno je u petak u Sisku na sjednici Županijskog stožera Civilne zaštite.

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić rekao je da je dosad zabilježeno 248 sumnjivih slučajeva i da je uzeto 17 uzoraka, od čega je jedan pozitivan.

"Kako bismo zadržali ovakvo stanje, do kraja ožujka smo otkazali sve skupove, stručne, edukativne, zabavne, kulturne, sportske i druge. Javnim smo ustanovama dali naputak da da se što je više moguće, smanji broj stranaka, kako bi se smanjila i mogućnost širenja zaraze", rekao je Žinić.

Također su dali preporuku da se na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini uvede pojačan nadzor.

Zaustavljen je prijam novih pacijenata i gostiju u Lječilištu i Top termama Topusko.

Trenutačno je pod nadzorom 98 osoba, od kojih su većina vozači kamiona, koji iz Italije prevoze robu u Sisačko-moslavačku županiju. Za zaraženog mladića, koji je u izolaciji u jedinici sisačke Opće bolnice, zatražit će se premještaj u Kliniku "Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Načelnik županijskog Stožera Roman Rosavec rekao je da su uputili nalog svim stožerima u jedinicama lokalne samouprave da prate stanje na svom području kako bi se do iduće sjednice mogle poduzeti potrebne mjere te su odlučili da se karantensko mjesto za prihvat i nadzor sumnjivih osoba organizira u Petrinji.

  • +47
Pojačane kontrole na graničnim prijelazima zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Poručio je da su sve mjerodavne službe u pripravnosti, a građanima je uputio apel da nema mjesta panici.

Stožer će sve službene informacija o stanju objavljivati na službenim stranicama Sisačko-moslavačke županije.

Članovi Stožera su postupak zaraženog mladića iz Mošćenice koji se, nakon povratka osobnim vozilom iz Italije gdje je radio, odmah prijavio liječnicima, a da nije kontaktirao s drugim osobama, ocijenili su primjerenim i odgovornim ponašanjem koje može poslužiti kao primjer drugima.