koronavirus

Hajdaš Dončić: Sabor mora nastaviti raditi, očekujemo niz zakonskih izmjena

13.03.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) istaknuo je u petak da Sabor mora nastaviti raditi jer se idući tjedan od Vlade očekuje set zakona iz fiskalne i monetarne politike kako bi se olakšala situacija u hrvatskom gospodarstvu

'Naravno da Sabor nastavlja raditi, liberalna demokracija je i Sabor mora raditi jer očekujemo već sljedeći tjedan set zakona iz fiskalne i monetarne politike da olakša situaciju u hrvatskom gospodarstvu', izjavio je Hajdaš Dončić nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Podsjetio je kako hrvatski BDP iznosi oko 56 milijardi eura, a da preko 20 posto dolazi iz turizma, te da je najveća komponenta hrvatskog proračuna PDV, od oko 70 milijardi kuna, koji se najviše skuplja u ljetnim mjesecima.

'Dakle očekujemo vrlo velike turbulencije u hrvatskom gospodarstvu i Vlada što se tiče ekonomije mora djelovati jučer, a ne danas i zato smo ovdje u Saboru da krenemo u set izmjena zakona koji se tiču fiskalne i monetarne politike. I to je ono što odgovorno očekujemo od premijera', kazao je.

Hajdaš Dončić potvrdno je odgovorio na pitanje može li se očekivati konsenzus oko tih mjera i izmjena zakona.

'Ako će mjere biti dobre, i SDP ima svoje mjere, mislim da ovdje moramo zajedno i sinergijski djelovati jer ekonomija je vrlo važna. Osim toga vrlo je velika naša povezanost , osobito u robnoj razmjeni, s Italijom, Austrijom i Njemačkom koje su pogođene. Dakle moramo djelovati odmah i moramo djelovati zajedno. U ekonomiji i u dijelu poreza nema neke politike, tu mora prevladati zdravi razum', ustvrdio je.

Hajdaš Dončić kaže da zastupnicima neće biti problem raditi prekovremeno jer, ističe, posao saborskog zastupnika nema radno vrijeme . 'Možemo raditi i do ponoći, znam da se ponekad takva slika ne pokazuje, ali to je u principu tako', rekao je.

Za zatvaranje škola kaže da je očekivano i da je do toga moralo doći.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić naglasio je da Sabor kao predstavničko tijelo ne treba svojim nečinjenjem ili neradom još više potencirali strah koji je uvjetovan koronavirosom.

'Trebamo što prije omogućiti da se koliko-toliko omogući u onim okolnostima i uvjetima u kojima jesmo, život i rad, protok roba i usluga. I to ne samo na razini Hrvatske nego je odgovornost premijera i na razini Europske unije jer svjedočimo već sada i određenim gospodarskim problemima', kazao je.

Zastupnik Damjan Vucelić iz Živog zida rekao je kako je ova potencijalna kriza pokazala koliko u stvari ovisimo o uvozu hrane.

'Mi i bismo kao država trebali biti sposobni sami proizvesti hranu koja je potrebna za prehranu njenih stanovnika baš u slučaju ovakvih situacija. Nažalost, to danas nije tako i u slučaju neke veće epidemije mi nećemo biti u stanju prehraniti svoje stanovništvo. To treba razmotriti, neka nam ovo sad bude pouka za ubuduće', poručio je nakon sjednice Predsjedništva Sabora i predsjednika klubova zastupnika.

Vucelić je najavio za idući tjedan i neke prijedloge Živog zida, primjerice o osnivanju nekog nacionalnog vijeća ili nacionalnog stožera koji bi se bavio time kako napraviti strategiju ili neki plan koji bi osigurao našem stanovništvu prijeko potrebnu hranu u slučaju neke veće epidemije ili nekog većeg zatvaranja u karantenu, recimo većih gradova.