sukob interesa

Mrak Taritaš zaboravila u imovinsku karticu unijeti prihode kao ispitivačica; u jedno povjerenstvo imenovala samu sebe

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.11.2019 12:07
  • Objavljeno 22.11.2019 u 12:07
Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u petak postupak protiv saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe

Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita za agenta u posredovanju u prometu nekretninama te za stručne ispite u području arhitekture.

U prvom je sudjelovala od 2012. kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017. a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici.

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je ocijenilo i kako ministar zdravstva Milan Kujundžić nije povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa prilikom zapošljavanja u Ministarstvu zdravstva Jasne Karačić, predsjednice Hrvatske udruge za prava pacijenata..

Iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da je Karačić na radno mjesto stručne suradnice u Upravi za medicinsku djelatnost zaposlena u ožujku ove godine na temelju javnog natječaja.

Prošla je testiranje te ju je kao najboljeg kandidata odabralo povjerenstvo koje je imenovao ministar. Procedura je provedena i nema indicija da je ministar Kujundžić na bilo koji način interesno ili privatno povezan s Karačić, zaključilo je Povjerenstvo.

Ono je zaključilo i kako je saborski zastupnik Željka Lacković povrijedio načelo djelovanja, odnosno propustio očuvati vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u slučaju kad je kao dužnosnik i član DSV-a sudjelovao u postupku izbora Alena Goluba za suca Županijskog sudu u Bjelovaru, koji je u vrijeme dok je bio kandidat u sudskom postupku Lackovićevoj supruzi dodijelio odštetu u visini od 40.000 kuna.

Pojerenstvo smatra kako su dužnosnici obvezni prepoznati situacije u kojima se može dovesti u pitanje njihova nepristranost i opravdano stvoriti sumnja da nekome pogoduju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!