tribina u zagrebu

Mrak Taritaš: Svi smo strepili koga će predsjednica zgrabiti ovaj put

26.11.2018 u 16:17

Bionic
Reading

Na tribini "Uloga predsjednika/predsjednice Republike u javnom i političkom životu Hrvatske" u organizaciji stranke Naprijed Hrvatska u ponedjeljak je, uz bivše predsjednike države Stjepana Mesića i Ive Josipovića, gostovala i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je ocijenila da je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u trenutku izbora bila 'fake news'

"U vrijeme izbora pokazivala se dosta demokratičnom, a danas je sasvim drugačija i iz toga moramo nešto naučiti“, poručila je Mrak Taritaš i dodala kako predsjednica svoju ulogu od početka iščitava kroz rejtinge i predizbornu kampanju koju vodi od početka mandata.

"Svi smo strepili koga će zgrabiti nakon finala Davis cupa“, rekla je i istaknula kako se, svaki put kad predsjednica negdje ide, osobno "srami za nju" jer ona, kako je kazala, za razliku od Mesića i Josipovića odlukama koe donosi "Hrvatsku vodi unazad".

Izuzetno važnim je ocijenila da oporba na predsjedničkim izborima za godinu dana ima zajedničkog kandidata, kako bi se "suprotstavili ovom ludilu populizma“. Optimalan kandidat za nju bi bio netko iz centra, ni ekstremno lijevo, ni ekstremno desno, s političkim 'erosom' i jasnom osobnošću da se "suprotstavi estradizaciji predsjedničke uloge koju je uvela Grabar Kitarović“.

Bilo bi dobro, kaže, da to bude muškarac kako se kampanja ne bi pretvorila u natjecanje tko ima bolju haljinu ili duže trepavice. "Postoje važni, presudni trenuci, a čini mi se da je sada taj, kada svoj ego treba staviti u stranu i staviti se u funkciju cilja i projekta pobjede na predsjedničkim izborima“, istaknula je Mrak Taritaš.

Mesić i Josipović iznosili su iskustva iz svojih predsjedničkih mandata, pri čemu je Mesić ustvrdio kako mu je najteža odluka bila ona o umirovljenju 12 generala, "koji su se pojavili sa svojim političkim pamfletom u medijima“.

  • +4
Anka Mrak Taritaš Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

"Suština tog pamfleta je bila - 'mi smo obranili Hrvatsku, mi ćemo odlučivati što će se u njoj događati'. Zato sam morao reagirati umirovljenjem i mislim da sam postupio kako treba“, kazao je Mesić. Zahtjevnim u svom mandatu ocijenio je i prelazak države iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav.

Josipović je, pak, kao najteže u svom mandatu izdvojio popravljanje odnosa sa susjedima, jer je zatekao vrlo loše odnose sa Srbijom i BiH. Podsjetio je da je u prvi službeni posjet otišao upravo u BiH gdje je uspio predstavnike sva tri naroda odvesti na stratišta da se poklone žrtvama.

Nakon toga, u Zagrebu ga je, kaže, dočekalo nezadovoljstvo Vlade, sazivanje bivših premijera i generala, ali je, dodaje, istraživanje pokazalo da je 75 posto građana podržalo njegov govor u Sarajevu. Uspio je, napominje, vrlo brzo uspostaviti i dobre odnose s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, iako mu je odbio doći na inauguraciju zbog Kosova.

"Nažalost, pokazalo se da nešto dobro što se napravi u jednom mandatu nije zauvijek i mislim da se danas vodi pogrešna politika prema susjedima“, kazao je Josipović i dodao kako ne razmišlja o ponovnoj predsjedničkoj kandidaturi.

 Izjasnio se kao oštar protivnik izbora predsjednika u parlamentu, jer je "jako važno da sva jaja nisu u istoj košari, pogotovo u našem kriptopredsjedničkom sustavu". "Imamo svemoćnog premijera koji odlučuje o svemu. Predsjedniku ne treba davati nove ovlasti, ali treba operacionalizirati postojeće. U kriznim trenucima važno je da predsjednik bude neovisan, a to je moguće samo ako je neposredno biran“, poručio je Josipović.

 Dodao je i da bi on išao na skup u Marakeš te da ne vidi zašto bismo se bojali primiti dio izbjeglica, što smatra "strahovims uskogrudne nacionalističke desnice“.

 I Mesić je za to da još neko vrijeme izravno biramo šefa države, jer ako bi se birao u Saboru, vladajući bi mogli diktirati kako da koristi ovlasti. "Potreban nam je predsjednik, ali ne u kockastom dresu. Zamislite da sam ja upao u žensku svlačionicu, svi bi rekli da sam poludio“, rekao je.

 Predsjedničino izmještanje Ureda nazvao je 'bezvezarijom'. "Ne sluša se narod tako da se dođe u jedno mjesto, donese zastava i plešu kola. Ne vuče predsjednik zastavu tamo gdje ide, to je samo u funkciji promocije“, istaknuo je Mesić.

 Naglasio je da se mora zaustaviti fašizacija i ustašizacija Hrvatske. "Ruše se spomenici antifašistima, a ministri idu na sprovode ustašama uz počasti. Pokušavaju se umiliti ustašizaciji da bi dobili izbore. Mi smo jedini na svijetu koji žele ući u šator gubitnika“, zaključio je Mesić.