'U MREŽI PRVOG'

Mrak Taritaš: Ništa ne znamo o Fondu za obnovu, osim tko je ravnatelj

24.02.2021 u 08:20

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u emisiji U mreži Prvog rekla je kako se u Zagrebu veliki dio zgrada obnavlja nakon potresa te kako je Vlada donoseći Zakon o obnovi bila svjesna da se neće odmah moći obnoviti tisuće oštećenih zgrada

'Donesen je takav Zakon koji omogućava ljudima da sami krenu u obnovu, a sredstva će im kasnije biti refundirana', naglasila je ministrica u emisiji 'U mreži Prvog' i dodala kako moramo biti svjesni da će obnova dugo trajati.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba Ivica Rovis, istaknuo je kako je normalno da su građani nestrpljivi, ali da je već na početku bilo najavljeno da će obnova trajati 10-15 godina.

'Imamo hitne mjere, ali i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Moramo poštovati zakonom propisane procese što se tiče javne nabave i organizirane obnove', rekao je i dodao kako je došlo do dodatnih oštećenja u Zagrebu i nakon potresa 29.12. na Baniji.

'Mislim da svi zajedno moramo napokon krenuti u obnovu zato što nam je to prioritet', istaknuo je Rovis.

Saborska i gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš rekla je kako nije zadovoljna tijekom obnove grada Zagreba te kako građani ne mogu više čekati i biti strpljivi.

'Smatram da u Zakonu o obnovi ima niz stvari koje su loše i koje su se već pokazale lošima kada je u listopadu donesen prvi program mjera, rekla je i osvrnula se na Fond za obnovu za koji se treba znati koliko ima zaposlenih, koliko javnih natječaja je pokrenuo, mi o tome ništa ne znamo osim tko je ravnatelj'.

Mrak-Taritaš je rekla kako su za kašnjenje obnove krivi Andrej Plenković i Milan Bandić.

'Građani Zagreba imaju osjećaj da su prepušteni sami sebi', naglasila je i dodala kako je 11 mjeseci od potresa dugi period i trebali se u tom vremenu vidjeti već neki rezultati.