SABORSKA RASPRAVA

Mrak-Taritaš: Med ostavlja dobar okus, no zakonske izmjene gorak

29.04.2021 u 18:13

Bionic
Reading

Iako su vladajući u četvrtak uvjeravali kako su izmjene zakona o uzgoju domaćih životinja alat za zaštitu autohtone pasmine sive pčele, saborska je oporba upozorila na smanjenje proizvodnje meda i njegov uvoz iz Kine, poručivši "da med ostavlja dobar okus, no zakonske izmjene gorak"

Zakonskim će se izmjenama, kako je u raspravi rekao državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, osigurati pravna osnova za definiranje uvjeta uzgoja i zaštite izvorne sive pčele, omogućiti priznatim uzgojnim udruženjima vođenje Registara uzgajivača matica te regulirati provedbu pašnog reda.

Propisuje se da priznata uzgojna udruženja imaju obvezu vođenja Registra uzgajivača matica pčela koji sudjeluju u provedbi odobrenog uzgojnog programa sive pčele. Analizom sadašnjeg normativnog okvira ocijenjena je potreba daljnjeg unaprjeđenja nacionalnog zakonodavstva u području pčelarstva gdje je propisano da se u RH uzgaja siva pčela, međutim, nije stavljena mogućnost da se uvjeti uzgoja sive pčele, koja je naša izvorna pasmina, dodatno urede pravilnikom.

Odredbe Zakona propisuju da Registar uzgajivača matica vodi Ministarstvo poljoprivrede, dok je u prethodnom razdoblju, prije stupanja na snagu Zakona, bilo propisano da ga vodi priznato uzgojno udruženje. Budući da je Zakonom propisano da uvjete upisa u Registar određuje priznato uzgojno udruženje koje iste provjerava na terenu, u skladu s time, zakonskim se izmjenama predlaže da i Registar uzgajivača matica vodi priznato uzgojno udruženje.

Operativno vođenje poslova vezanih za provedbu pašnog reda nije propisano u važećem Zakonu, te se ovim zakonskim izmjenama osigurava pravna osnova za vođenje poslova vezanih za provedbu pašnog reda, stoji, među ostalim, u obrazloženju.

Marijana Petir (klub HDZ-a) istaknula je kako je zakon alat za zaštitu autohtone pasmine sive pčele i očuvanja njezinog genetskog materijala, kao i omogućiti vođenje registra i rad na uzgojnim programima. Pčelinja zajednica sive pčele najznačajnija je u RH, naglasila je dodavši kako je važno raditi na očuvanju pčelinje populacije i osigurati biološku raznolikost Upozorila je i na mogućnost pojave križanaca. Ocijenila je kako je uloga pčele u očuvanju biološke raznolikosti podcijenjena i istaknula kako je potrebno raditi na prepoznatljivosti meda hrvatskih pčelara.

Vukovac: Ne postoji sustava unaprjeđenja proizvodnje

Ružica Vukovac (klub Domovinskog pokreta) upozorila je na problem smanjenja proizvodnje meda i nepostojanje sustava unaprjeđenja proizvodnje, a s druge strane na pojačan uvoz meda iz trećih zemalja, osobito iz Kine i to upitne kvalitete. Također je ukazala na problem višestrukog prebacivanja podataka koje pčelari prosljeđuju pašnom povjereniku, on Hrvatskom pčelarskom savezu koji ih dostavlja Ministarstvu poljoprivrede u Jedinstven registar držatelja domaćih životinja što uzrokuje dodatne nepotrebne troškove.

Anka Mrak Taritaš (klub Glas - Centar) - rekla je kako med ostavlja dobra okus, no da prijedlog izmjene zakona ostavlja gorak okus, jer ne daje odgovor na pitanje zašto se, kada je riječ o pčelama, ne koristi Hrvatska poljoprivredna agencija, za razliku od Hrvatskog pčelarskog saveza koji je udruga njeznih članova. Upozorila je i na problem moguće zloporabe pozicije pašnog povjerenika i nemogućnosti da se ona sankcionira.

Martina Grman Kizivat (klub SDP-a) zatražila je da se u dopuni zakonskog prijedloga osiguraju odredbe o zaštiti bioraznolikosti te upozorila da se njime ne definira prioritetna veza s europskim zelenim planom i dugoročnom strategijom EU. Uzgajivači domaćih životinja prepušteni su sami sebi, a vođenje matičnih knjiga udrugama umjesto samim poljoprivrednicima, upozorila je.

Marija Selak Raspudić (klub Mosta) pozdravila je incijativu, no drži da u njezinoj pozadini "leže nečiji interesi" te prije davanja potpore zakonskom prijedlogu očekuje, kaže, i neke odgovore. Upitala je zašto za vrijeme rasprave o tom zakonskom prijedlogu u sabornici nema ministrice poljoprivrede Marije Vučković ponudivši i odgovor da je vjerojatno znala "kako će biti problema". Upozorila je kako se gotovo trećina prijevara u EU odnosi na one u pripravljanju i distribuciji meda te kako se uvozi iz Kine, iako možemo biti samodostatni u njegovoj proizvodnji. Poručila je kako je potrebno smanjiti PDV na med kako bismo zaštitili domaće pčelare i stimulirali njihovu proizvodnju.

Po njezinom sudu zakonski prijedlog će pokazati kako pojedine udruge imaju monopol na tržištu. Korisno je da budemo zakonodavno proaktivni, ali je loše ako se to čini da bi se nekome pogodovalo, ocijenila je. Poručila je kako ne treba dozvoliti da tolike ovlasti dobije jedna udruga građana optužena za korupciju koja, kako je rekla, nije do kraja sankcionirana.