oslonac na eu fondove

Mrak-Taritaš: Hitno zaustaviti devastaciju Medvednice

09.04.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš rekla je u petak da Grad Zagreb treba hitno zaustaviti devastaciju Medvednice i zaštititi njezine šume i to kroz projekte koji bi se oslanjali na sredstva iz fondova Europske unije

Jedna od udruga koja već dugo upozorava na devastaciju Medvednice, prijavila je Hrvatske šume Europskoj komisiji, koja je odmah reagirala i moguće su i ozbiljne sankcije za odgovorne te dugogodišnja zabrane sječe šuma, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Smatra kako su neprihvatljiva objašnjenja Hrvatskih šuma da je riječ o redovitom obnavljanju šuma, i Mrak-Taritaš kaže kako to treba hitno zaustaviti.

"Dijelovi Medvednice izgledaju apokaliptično i to nikako ne može biti normalno stanje. Grad Zagreb nema izravnu odgovornost ni nadležnost, ali ne može ni stajati po strani i dopustiti da se njegova zelena pluća uništavaju", navela je Mrak-Taritaš.

Šume na Medvednici i Sljemenu treba "hitno zaštititi, a za pošumljavanje koristiti europske fondove", dodala je.

"Europska unija već dugi niz godina izdašno financira zaštitu šuma i pošumljavanje kroz programe kao što su Natura 2000, LIFE i Forest Europe, a Europski zeleni plan i Mehanizam oporavka i otpornosti otvorili su i sasvim nove mogućnosti", rekla je Mrak-Taritaš.

Kaže kako Grad Zagreb treba inicirati te projekte, i provesti ih u suradnji s nadležnim institucijama, prije svega Hrvatskim šumama i Parkom prirode Medvednica.