DOX NJEMAČKOG ARD-A

Mračne strane njemačkog gospodarskog čuda

29.07.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Njemačka javna televizija ARD u svojem serijalu dokumentarnih filmova o nacionalnoj povijesti emitirala je dox 'Unser Wirtschaftswunder – Die wahre Geschichte', u kojem se propituju mračne strane njemačkog gospodarskog čuda pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća

Nacionalni sport suvremene Njemačke je sustavno kritičko propitivanje vlastite prošlosti te se rijetko može u javnom diskursu čuti rečenica da 'povijest treba ostaviti povjesničarima', kako se u Hrvatskoj voli ponavljati kada se želi izbjeći odgovor na neko neugodno pitanje o partizanima ili ustašama. Naravno, njemački se povjesničari itekako bave nacionalnom poviješću te se ne ustručavaju od međusobnih polemika kakva je bila legendarna Historikerstreit (doslovce: svađa povjesničara) od 1986. do 1989. godine o tome mogu li se izjednačavati zločini nacističke Njemačke i Staljinova SSSR-a. No poviješću se bave i svi ostali, baš zato da je ne bi ponovili.

U tom kontekstu je zanimljiv i svježe emitirani dokumentarac na njemačkoj javnoj televiziji ARD, indikativnog naziva 'Naše gospodarsko čudo – prava istina', koji potpisuje autor Christoph Weber. On se odlučio za propitivanje mita o tome kako je Njemačka 'nakon Svjetskog rata vlastitom snagom stvorila gospodarsko čudo – i to kroz vrijedan rad, ekonomsku politiku Ludwiga Erharda, uvođenje njemačke marke i Marshallov plan'. Vrlo sistematično se Weber hvata u koštac sa svakim od spomenutih elemenata, demantirajući isprva raširenu tezu da je cijela Njemačka na kraju Drugog svjetskog rata bila sravnjena sa zemljom. Istina je da su središta nekoliko velikih gradova bila uništena, ali su zato predgrađa većinom bila pošteđena, dok je preživjela i skoro sva infrastruktura potrebna za ekonomski rast.


Nakon toga se opisuje postupak uvođenja njemačke marke, što je po legendi zalsuga isključivo ministra Ludwiga Erharda, iako je sve bilo dogovoreno bez njega. Ipak, Erhard je prepoznao povoljan politički trenutak te se prvi preko radija obratio narodu i objasnio da će marka spasiti Njemačku od ekonomske propasti. Erhard je 'nastavio graditi vlastitu legendu', kako se kaže u dokumentarnom filmu Christopha Webera, te je kasnije i tvrdio kako se protiv volje Amerikanaca izborio za važne ekonomske reforme, iako su ih baš Amerikanci osmislili i zagovarali!

Napominje se i da je ključna u svemu bila pomoć Amerikanaca kroz Marshallov plan, koji su pak koristili Europu i za otpad svojih sirovina. Važnu ulogu u svemu odigrali su i gastarbajteri, bez čijeg rada njemačka industrija ne bi nikada uspjela ostvariti veliki rast šezdesetih godina. S druge strane, njih se nije tretiralo kao ravnopravne radnike te se očekivalo da će jednostavno otići iz Njemačke kada ova zaključi da ih više ne treba.

Oni koji razumiju njemački jezik, snimku ARD-ova dokumentarca 'Naše gospodarsko čudo – prava istina' mogu pogledati ispod.

Dokumentarni film o njemačkom gospodarskom čudu.