prijedlozi u proceduri

Možemo: Za istospolne zajednice tražimo pravo na udomiteljstvo i posvajanje djece

17.05.2023 u 14:29

Bionic
Reading

Saborski klub Možemo u saborsku proceduru uputio je 13 zakonodavnih inicijativa koje su vezane uz unaprjeđenje prava LGBTIQ osoba, rekla je u srijedu Ivana Kekin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. na temu "Prema punoj jednakosti LGBTIQ osoba"

Kekin je pojasnila da su u saborsku proceduru uputili prijedloge 11 izmjena i dopuna zakona te donošenje strategije i regulaciju jednog podzakonskog akta. Istaknula je da klub Možemo traži puno priznavanje istospolnih zajednica kao obiteljskih zajednica sa neometenim pravom na udomiteljstvo, na posvajanje djece, na medicinski potpomognutu oplodnju te da se formalno u dokumentima prepoznaju gay roditelji.

Navela je kako sada imamo situaciju da, unatoč tome što je Ustavni sud rekao da su životni i neformalni partneri u svim svojim pravima izjednačeni sa bračnim i izvanbračnim partnerima. Centri za socijalnu skrb se pozivaju npr. na Obiteljski zakon u kojem eksplicitno ne stoji da istospolni partneri imaju pravo na usvajanje i udomljavanje djece te ih se time diskriminira.

Također, upozorila je i kako imamo izrazito restriktivan zakon vezan uz medicinski potpomognutu oplodnju koji to ne omogućuje lezbijskim parovima. Kekin je kazala i da se transrodnim osobama zakonima otežava pristup tranzicijskim postupcima, a što zakonskim prijedlozima žele poboljšati. Gordan Bosanac rekao je da svojim zakonskim inicijativama žele pomoći i maloljetnim LGBTIQ osobama kojima bi država, jer zbog svoje seksualne orijentacije budu i izbačeni iz svojih domova, omogućila privremeno uzdržavanje.

Gordan Bosanac, Ivana Kekin Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Također, predlažu i da se u Kaznenom zakonu zabrani tzv.  konverzijska terapija. Pojasnio je kako se ta terapija službeno ne provodi niti u jednoj od bolnica u Hrvatskoj, ali postoje naznake da bi se mogla provoditi u nekim privatnim praksama ili prostorima. Tom terapijom se, kazao je, LGBTIQ djecu i odrasle osobe sili da mijenjaju svoju seksualnu orijentaciju.

"Mislimo da se tu radi o nadriliječništvu i da se to treba zakonski zabraniti u Kaznenom zakonu", poručio je. Bosanac je kazao i da će kroz izmjene zakona tražiti da bilo koja žrtva zločina iz mržnje, ne samo LGBTIQ osobe, ima pravo na besplatnu pravnu pomoć. Najavio je i da će Hrvatskom saboru u obliku zaključka predložiti da Vlada napokon predloži Nacionalni plan borbe protiv homofobije.