gospodarski kriminal

Razdvojeno suđenje u "slučaju Uljanik" za tri točke optužnice

08.01.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je nastavljeno suđenje u slučaju Uljanik, u kojemu se 13-ero optuženika tereti zbog gospodarskog kriminala i štete od 119 milijuna eura te je sudsko vijeće odlučilo da se postupak razvoji i posebno dovrši za kaznena djela iz tri od ukupno sedam točaka optužnice

Kako je navedeno, sud smatra da će razdvajanje pridonijeti ekonomičnosti i svrhovitosti postupka.

Riječ je o trećoj točki optužnice koja se odnosi na poticanje za ugovaranje pozajmice, četvrtoj točki koja se odnosi na subvencijsku prijevaru i sedmoj točki koja se odnosi na stjecanje nezakonite koristi na štetu brodogradilišta 3. maja.

Prijedlog za razdvajanje su predali branitelji optuženih Dragutina Pavletića i tvrtke Alpha Adriatic, obrazlažući kako nema potrebe za jedinstvenim postupkom, da bi se tako omogućila ekonomičnost i brži rad suda jer se te točke odnose na poslovne odnose Alpha Adriatica.

Prijedlog su podržali svi optuženici i branitelji, osim odvjetnika Zdravka Pliška koji smatraju da za dva postupka treba dodatno vrijeme, da je važno sagledavanje cjelokupnog poslovanja te da bi Pliško razdvajanjem postupka bio u nepovoljnijem položaju.

Tužitelji iz Županijskog državnog odvjetništva istaknuli su da je sve obuhvaćeno optužnicom, da je vještačenje napravljeno za sve točke optužnice, a razdvajanju su se usprotivili i opunomoćenici Uljanik brodogradilišta u stečaju i 3. maja.

Na rješenje o razdvajanju postupka nije dopuštena žalba.

Suđenje počelo lani u prosincu

Suđenje u slučaju Uljanik počelo je u prosincu lani kada su se svi optuženi izjasnili da se ne osjećaju krivima i ne priznaju zahtjeve za naknadu štete koje su postavili Uljanik brodogradilište u stečaju i brodogradilište 3. maj.

Trinaest optuženika, uglavnom bivših čelnih ljudi Uljanika, optuženo je zbog gospodarskog kriminala kojim je počinjena šteta od oko119 milijuna eura.

Prije razdvajanja postupka, optužnicom su obuhvaćeni prvookrivljeni bivši član uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Uz prvookrivljenog Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, a četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Optužnicom se Brgiću, Pavletiću, Grpcu te još trojici okrivljenika stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. u Puli ugovorili gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje.

To su, navodi se u optužnici, učinili iako su bili svjesni da će rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

Optužnica podignuta još 2020.

Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti.

Pavletića se tereti da je s ciljem da za svoju tvrtku nezakonito pribavi novac od brodogradilišta 3. maj, koje je kao korisnik državnih potpora bilo dužno pridržavati se pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, zatražio kratkoročnu pozajmicu. Tu pozajmicu je 3. maj, bez odluke nadzornog odbora, odobrio pa je zaključen ugovor o kratkoročnom zajmu, a vraćen je manji dio novca.

Pavletiću se stavlja na teret i da je s nakanom da za svoju tvrtku nedopušteno iskoristi sredstva državne potpore, koje je bio obvezan proslijediti 3. maju, zadržao za svoju tvrtku.

Optužnicom je obuhvaćen i ugovor o kupnji dionica dviju inozemnih kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti. Tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorena potraživanja koja je 3. maj imao kao podizvođač na izgradnji triju brodova.

U optužnici je i sklapanje ugovora 3. maja i Uljanika o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom riječko brodogradilište nije imao nikakve potrebe.

Optužnica je podignuta još 2020. godine, a optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo ju je lani u veljači. Obiman spis ima više od 15 tisuća stranica, a prema sudskom rješenju, presuda bi trebala biti donesena do sredine 2025. Obrana će se iznositi na kraju postupka, a za kaznena djela iz optužnice propisana je kazna do 12 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja sutra, a za 15. i 16. veljače zakazane su rasprave za razdvojena kaznena djela.